Ondernemersklankbord

Klanten en zakenpartners vinden bij export

Klanten en zakenpartners zoeken voor export kan op verschillende manieren. Check ook of uw partner betrouwbaar is. Lees hier meer.

Zoekt u klanten of zakenpartners in het buitenland voor de export van uw producten of diensten? Dat kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om te onderzoeken of het een eerlijke zakenpartner is. Lees waar u op moet letten.

Zoek zelf klanten

U kunt op verschillende manieren zoeken naar afnemers en zakenpartners, zoals een distribiteur of handelsagent:

  • Zoek in de databank met zakenpartners van het Enterprise Europe Network (EEN) naar bedrijven die een buitenlandse zakenpartner zoeken. Meld ook zelf uw profiel aan.
  • Gebruik de Nederlandse Hubs in de Cities of Opportunity van NLinBusiness.
  • Vraag hulp via het buitenlandnetwerk van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO heeft in bijna alle landen contacten via ambassades, consulaten of Netherlands Business Support Offices (NBSO’s). Deze organisaties kennen de markt en de mogelijkheden in het buitenland.
  • Team Internationale Organisaties van RVO zoekt regelmatig leveranciers voor projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten.
  • Vraag informatie aan andere ondernemers die in uw sector werken. Of die zakendoen met het type afnemers dat u zoekt.
  • Vraag advies aan het KVK Adviesteam of de adviseurs van RVO.

Doe mee met een evenement

Verzamel informatie over klanten en partners

Heeft u een mogelijke klant of zakenpartner gevonden? U kunt op verschillende manieren gegevens over klanten en partners krijgen:

  • via buitenlandse organisaties die een lijst bijhouden van ondernemers
  • via het jaarverslag van het bedrijf
  • door een bezoek aan de klant of zakenpartner
  • via klanten van het bedrijf waarmee u zaken wilt doen

Check hoe betrouwbaar een buitenlandse zakenpartner is

Controleer van tevoren de betrouwbaarheid van uw klant of zakenpartner. Zo verkleint u risico’s. Kijk bijvoorbeeld of het bedrijf staat ingeschreven in het buitenlandse handelsregister. Ook RVO kan u helpen bij het vinden van een betrouwbare zakenpartner in het buitenland.

U kunt een mogelijke zakenpartner ook laten controleren door een handelsinformatiebureau. Een informatiebureau vindt u bijvoorbeeld via de Vereniging van Kredietinformatiebureaus. U betaalt daar wel voor. Ook kan een informatiebureau controleren of het bedrijf kredietwaardig is. Kredietwaardig betekent dat het bedrijf de producten die u levert kan betalen.

Leg afspraken vast

Zet afspraken altijd op papier. Hiervoor kunt u modelovereenkomsten gebruiken. Zoals een distributieovereenkomst, of een agentuurovereenkomst voor een handelsagent.

Video: Internationaal ondernemen? Ontdek hoe u aan zakenpartners komt

Hoe is de zakencultuur in het land waar u zaken wilt doen? En wat zijn de wetten en regels? Hoe komt u in contact met internationale zakenpartners? En hoe gaat u samenwerken? Corine van Voorbergen is kunstenares en maakt kunstwerken die over de hele wereld tentoongesteld worden. In deze video legt ze uit hoe ze dat voor elkaar krijgt.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/