Aansprakelijkheid bij rechtsvormen
U kunt op verschillende manieren te maken krijgen met aansprakelijkheid. Dat betekent dat u betaalt voor kosten en schade als er iets misgaat. Voor welk deel u privé aansprakelijk bent, hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf.
Met uw eigen geld aansprakelijk of niet
Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid is er geen verschil tussen uw privébezit en het bezit van uw bedrijf. Dit kan betekenen dat u uw persoonlijke bezit moet gebruiken om de schulden van uw bedrijf af te betalen. En ook het bezit van uw partner, als u daar niets voor heeft geregeld. Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eenmanszaak, vof, maatschap en commanditaire vennootschap.
Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid bent u niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Er zijn wel uitzonderingen. Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn bijvoorbeeld de bv en nv.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Eenmanszaak
Bij een eenmanszaak bent u 100% aansprakelijk met uw privévermogen voor de schulden van uw bedrijf. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook uw partner financieel aansprakelijk voor de schulden. Met huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen.
Vennootschap onder firma (vof)
Bij een vof is elke vennoot 100% met het privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de vof. Ook als een andere vennoot deze heeft gemaakt.
Lees meer over de aansprakelijkheid bij een vof.
Commanditaire vennootschap (cv)
Als beherend vennoot van een cv bent u 100% met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de cv. Uw stille vennoot kan alleen zijn inbreng kwijtraken.
Lees meer over de aansprakelijkheid bij de cv.
Maatschap
Bij een maatschap is elke maat meestal voor gelijke delen aansprakelijk. Dat ligt eraan wat er in het maatschapscontract is afgesproken.
Lees meer over de aansprakelijkheid bij een maatschap.
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid
Besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), vereniging en stichting
Bij een bv, nv, vereniging en stichting ligt de aansprakelijkheid bij de rechtspersoon zelf. Dat is dus de bv, nv, vereniging of stichting. U bent als bestuurder niet aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf of de organisatie. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u uw taken niet goed uitvoert.
Lees meer over de aansprakelijkheid van bestuurders.
Vereniging van eigenaars (vve)
Bij een vve is de rechtspersoon aansprakelijk. Bestuurders zijn niet aansprakelijk voor de schulden van de rechtspersoon, tenzij er sprake is van wanbestuur. De eigenaren binnen een vve (de leden) kunnen aansprakelijk zijn als zij schade veroorzaken.
Coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij
Bij een coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij bent u als bestuurder niet aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Behalve als u bijvoorbeeld uw taken niet goed uitvoert.
Soms zijn de leden aansprakelijk. Dit hangt af van wat u heeft afgesproken bij de oprichting:
- WA: wettelijke aansprakelijkheid bij de leden
- BA: beperkte aansprakelijkheid bij de leden
- UA: uitgesloten aansprakelijkheid bij de leden
Lees meer over de aansprakelijkheid bij de coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij.
Feiten en cijfers: hoeveel eenmanszaken en bv's zijn er?
De grafiek toont het aantal bedrijven van de drie meest voorkomende rechtsvormen in Nederland per kwartaal. Het aantal eenmanszaken neemt al jaren onafgebroken toe.
Contact:
Telefoonnummer(s):
Links:
Service en contact KVK
https://www.kvk.nl/service-en-contactForums:
Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl
https://www.higherlevel.nl/