Ondernemersklankbord

Afrekenen voor de btw (omzetbelasting)

Als u bedrijfsmiddelen overzet naar uw privévermogen na opheffing van uw bedrijf, bent u hierover omzetbelasting verschuldigd. Lees hoe dat zit.

Als u afrekent met de fiscus denkt u misschien alleen aan de eindafrekening in de inkomstenbelasting. Maar ook voor de btw (omzetbelasting) heeft het staken van de onderneming gevolgen.

Privévermogen

Heeft u nog onverkochte voorraden of bedrijfsmiddelen? Dan gaan deze na het opheffen van uw bedrijf over naar uw privévermogen. U moet dan over de dagwaarde van die voorraden of bedrijfsmiddelen omzetbelasting aangeven en afdragen. 

Wat is de dagwaarde en hoe berekent u die?

De dagwaarde is de waarde die op de balans staat (koop-afschrijvingen). Of de haalbare waarde die er voor wordt betaald. De dagwaarde kunt u ook onderbouwen met de prijs van vergelijkbare goederen ergens anders. Bij waardevolle goederen kunt een taxatie laten doen. Bij auto’s kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een ANWB-koerslijst. U betaalt btw over de verkoop van de goederen. Vergeet ook niet de btw die u nog niet heeft ontvangen van openstaande facturen aan uw klanten.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/