Ondernemersklankbord

Aftrekken kosten bedrijfsruimte

Heeft u een bedrijfsruimte of een werkruimte in uw woning? Kijk onder welke voorwaarden u de kosten mag aftrekken.

Voor uw onderneming heeft u een bedrijfsruimte, bijvoorbeeld een kantoor, een fabriek, een winkelpand of een werkplaats. Welke kosten mag u aftrekken?

Wat voor bedrijfsruimte heeft u?

Welke aftrekposten voor u gelden, hangt af van de bedrijfsruimte die u heeft. Voor de Belastingdienst maakt het verschil of u in een pand werkt dat u huurt of heeft gekocht of dat u een deel van uw eigen woning als werkruimte gebruikt.

Bedrijfsruimte huren

U huurt een bedrijfsruimte. U mag u in uw aangifte inkomstenbelasting alle kosten aftrekken die u voor deze bedrijfsruimte maakt. Als u de btw van deze kosten aftrekt in uw btw-aangifte, dan moet u in uw aangifte inkomstenbelasting de kosten exclusief btw opgeven. Trekt u de btw niet af in uw btw-aangifte, dan gebruikt u in uw aangifte inkomstenbelasting de kosten inclusief btw.

Bedrijfsruimte is eigendom

U heeft een bedrijfsruimte in uw bezit. Dan moet u voor de inkomstenbelasting eerst kiezen of het pand ondernemingsvermogen of privévermogen is. Als u uw eigen pand helemaal voor uw onderneming gebruikt, dan moet u het pand tot uw ondernemingsvermogen rekenen.

De keuze of de bedrijfsruimte tot het ondernemers- of privévermogen hoort, bepaalt vervolgens welke kosten u mag aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Bedrijfspand kopen

U gaat een bedrijfsruimte kopen. Dit is een investering. Het kan zijn dat u recht heeft op investeringsaftrek.

Gebruik van eigen woning of huurwoning

U woont en werkt in hetzelfde pand. Met de rekenhulp Werkruimte in de woning ziet u of u de kosten van uw werkruimte aan huis kunt aftrekken. 

Deze content is geplaats door:

Contact:

BelastingTelefoon
https://twitter.com/BDzakelijk

Telefoonnummer(s):

BelastingTelefoon

0800-0543

Links:

BelastingTelefoon

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellen

Forums: