Ondernemersklankbord

Alles over dropshipping van producten

Bij dropshipping moet u zich houden aan regels voor consumentenrecht. Lees hier alles over dropshipment.

Bij dropshipping verkoopt u producten online zonder ze zelf te versturen. Dat doet de leverancier. U blijft wel verantwoordelijk en aansprakelijk voor de producten die u verkoopt. Lees hier waar u allemaal mee te maken krijgt als u met dropshipping gaat beginnen.

Hoe werkt dropshipping?

Bij dropshipping verkoopt u producten via een eigen webshop of een online verkoopplatform. Bijvoorbeeld smartphones, gereedschap en witgoed. Uw klant koopt het product via u, maar u verstuurt het product niet zelf naar de klant. U bestelt het product bij de leverancier, die het opstuurt naar de klant.

Voordelen en nadelen van dropshipping

Dropshipping biedt zowel voordelen als nadelen. Zo hoeft u geen voorraad in te kopen en op te slaan. En u heeft geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden. Een nadeel is dat u met dropshipping wel verantwoordelijk bent voor de ontvangst bij de koper. U bent aansprakelijk voor de levering van de producten. Om dit risico bij dropshipping te beperken kunt u zich tegen aansprakelijkheid verzekeren.

Lees meer over de voor- en nadelen van dropshipping op KVK.nl.

Houd u aan de regels voor online verkoop

Wanneer u via internet producten verkoopt, moet u zich houden aan regels voor online verkoop. Dat geldt ook bij dropshipping.

  • Wees duidelijk over uw producten en diensten. Toon bijvoorbeeld duidelijk uw contactgegevens op uw website.
  • Vermeld welke rechten uw klant heeft rondom betaling, levering, service en bedenktijd.
  • Vermeld dat niet u, maar een andere leverancier de producten levert.
  • Houd goed bij welke producten u aan welke klanten verkoopt. Volgens de wet moeten uw producten vindbaar zijn als er iets mis is.

Controleer de eisen voor uw producten en verpakkingen

Elk product dat u verkoopt moet veilig zijn. Daarom gelden er eisen voor de producten die u verstuurt. Wat precies uw verantwoordelijkheden zijn, hangt af van uw rol en het soort product dat u verkoopt.

Volg per product de beslisboom van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) om te zien welke regels er voor u gelden. Er gelden ook eisen voor de verpakkingen en etiketten van de producten.

Check het merkenrecht

Controleer goed of de producten die u verkoopt geen inbreuk maken op het merkenrecht van anderen. Wanneer u namaakproducten verkoopt, bent u hier aansprakelijk voor.

Gebruik algemene voorwaarden

Het is ook bij dropshipping verstandig om gebruik te maken van algemene voorwaarden. Hierin staat welke rechten en plichten uw klanten hebben als ze iets bij u bestellen. Algemene voorwaarden kunnen uw risico's als ondernemer verkleinen.

Bereken en betaal btw

Belastingregels kunnen met dropshipping ingewikkeld zijn. Hoe en waar u belasting afdraagt is deels afhankelijk van de plek van uw leverancier en de plaats van levering. Levert u naar het buitenland? Dan moet u in veel gevallen zorgen voor btw-registratie in het land van de consument. Bij internationale dropshipping zijn verschillende scenario’s mogelijk.

U betaalt misschien invoerrechten

Doet u zaken met leveranciers van buiten de Europese Unie? Dan moet u doorgaans invoerrechten betalen.

Uw producten moeten vindbaar zijn

Volgens de wet moeten uw producten vindbaar zijn als er iets mis is. Houd goed bij welke producten u aan welke klanten verkoopt.

Houd u aan de AVG

U krijgt te maken met persoonsgegevens van uw klanten. Bijvoorbeeld naam, telefoonnummer en adres. Hierbij moet u zich houden aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U moet altijd zorgvuldig met de gegevens van uw klanten omgaan.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/