Ondernemersklankbord

A.TR-certificaat voor Turkije

Een A.TR-certificaat is een douanedocument bij handel tussen EU-landen en Turkije. U betaalt geen of minder invoerrechten.

Importeert u producten uit Turkije? Dan kunt u vaak een A.TR-certificaat gebruiken. U betaalt dan geen invoerrechten. U kunt een A.TR ook gebruiken als u naar Turkije exporteert.

A.TR bij import uit Turkije

Een A.TR-certificaat is een document van de Douane dat u kunt gebruiken als u goederen importeert uit Turkije. Door de douane-unie met Turkije betaalt u geen invoerrechten als u producten uit Turkije invoert. Wel moeten de producten van Turkse herkomst zijn. Herkomst betekent dat het product in Turkije is gemaakt. Of dat het eerder vanuit een ander land naar Turkije is gebracht. De Turkse herkomst staat in het A.TR. Uw Turkse leverancier vraagt het certificaat aan bij de Turkse douane.

A.TR bij export naar Turkije

Het A.TR-certificaat kunt u ook gebruiken bij export naar Turkije. U betaalt dan geen invoerrechten als de producten in de EU zijn gemaakt. Of eerder vanuit een ander land ingevoerd zijn in de EU.

Voor een aantal producten betaalt u toch extra heffingen, ook als u een A.TR-certificaat heeft. In Access2Markets van de Europese Commissie ziet u welke producten. In de video Alle regels bij export weten? Gebruik Access2Markets op KVK.nl ziet u hoe u Access2markets gebruikt.

Vul zelf het A.TR-certificaat in. Of vraag het uw douane-expediteur. Lege A.TR-certificaten bestelt u bij drukkerijen of leveranciers van exportformulieren en vrachtbrieven. De Nederlandse Douane maakt het certificaat tegelijk met uw uitvoeraangifte geldig.

Producten waarvoor u geen A.TR kunt gebruiken

Voor de meeste landbouwgoederen, kolen en staalproducten kunt u het A.TR-certificaat niet gebruiken. Deze producten vallen niet onder de douane-unie met Turkije. Gebruik voor deze producten een EUR.1 of EUR-MED document, of een factuurverklaring. U betaalt dan minder invoerrechten. De producten moeten wel van preferentiële oorsprong zijn. Een product is van preferentiële oorsprong als het in dat land is gemaakt of bewerkt, helemaal of voor het grootste deel. 

Kunt u geen EUR.1, EUR-MED of factuurverklaring gebruiken? Dan betaalt u het tarief van invoerrecht voor dat product.

Andere aandachtspunten A.TR

Een A.TR-certificaat is 4 maanden gedig vanaf de datum waarop de douane het afgeeft. De waarde van de zending hoeft niet boven of onder een bepaald bedrag te zijn.

A.TR-certificaten afgeven zonder douane

Exporteert u vaak producten naar Turkije? Dan kunt u de vergunning Toegelaten Exporteur zelfafgifte certificaten inzake goederenverkeer A.TR aanvragen bij de Douane. Met deze vergunning mag een exporteur zelf A.TR-certificaten afgeven. Zonder dat de douane ze geldig moet maken.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/