Ondernemersklankbord

Belasting bij erven onderneming

Als u een onderneming erft, krijgt u met verschillende fiscale zaken te maken. Lees hier welke dat zijn.

Bent u erfgenaam van een ondernemer? Na het overlijden van de ondernemer moet u de aangifte doen voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting en de btw. Lees hier met welke fiscale zaken u te maken krijgt zoals erfbelasting en aanmerkelijk belang.

Aangifte inkomstenbelasting

U krijgt een oproep om aangifte voor de inkomstenbelasting te doen. De Belastingdienst stuurt u hiervoor een papieren F-formulier. Lees hoe u het F-formulier moet invullen. Online aangifte doen kan niet, omdat de DigiD van de overledene is geblokkeerd.

Aangifte erfbelasting

U krijgt een uitnodiging van de Belastingdienst om aangifte te doen voor de erfbelasting. Iedereen die iets krijgt uit de erfenis, moet een percentage over de ontvangen erfenis betalen. Dit percentage hangt af van de waarde van de erfenis, inclusief de onderneming. En van de relatie met de ondernemer. Partners en kinderen betalen bijvoorbeeld een lager percentage dan andere erfgenamen.

Afrekenen voor de btw

Voor de btw neemt u de plaats van de overleden ondernemer in. Dat betekent dus dat u ook alle btw-rechten en btw-verplichtingen overneemt. U krijgt van de Belastingdienst een brief waarin staat dat u eventueel een laatste btw-aangifte moet doen.

Aanmerkelijk belang

Het bezit van ten minste 5 procent van de aandelen van een bv of nv, heet aanmerkelijk belang. Bij overlijden schuift het aanmerkelijk belang door naar u als erfgenaam. U hoeft geen belastingaangifte te doen van de winst uit aanmerkelijk belang. Dit geldt alleen als de aandelen tot uw privévermogen gaan behoren en u belastingplichtig bent in Nederland. Als u emigreert of de aandelen in een onderneming onderbrengt, rekent de fiscus direct met u af.

Successierechten

Zodra de boedel is afgewikkeld, moet u als erfgenaam afrekenen over de erfbelasting (een belasting op de waarde van de aandelen of certificaten daarvan). Bij een hoge bedrijfswaarde betekent dit vaak een groot bedrag per erfgenaam. Dit kan het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen, als daaruit de erfbelasting worden betaald. De wet voorziet onder bepaalde voorwaarden in uitstel van betaling. Dan moet deze belasting in 10 gelijke jaarlijkse termijnen worden betaald.

Bedrijf voortzetten

Wilt u doorgaan met het geërfde bedrijf? Als u de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) gebruikt, hoeft u geen belasting te betalen over een groot deel van de waarde van het ondernemingsvermogen. Er gelden bepaalde voorwaarden voor de regeling.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/