Ondernemersklankbord

Belastingschuld na corona afbetalen met een betalingsregeling

Heeft u vanwege corona bijzonder uitstel van betaling gekregen? Lees hoe u uw belastingschuld aflost met de betalingsregeling.

Heeft u bijzonder uitstel van betaling vanwege corona gekregen? U moet sinds 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. Lees verder over wat de betalingsregeling voor u betekent. 

Belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling vanwege corona

U heeft vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling gekregen. Bijvoorbeeld voor uw omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De belastingen die u nog niet betaald heeft, vormen samen uw belastingschuld. U moet een belastingschuld altijd aflossen.

Heeft u meer schulden?

Misschien kunt u een saneringsakkoord afsluiten. U spreekt dan met al uw schuldeisers af dat u maar een deel van uw schulden betaalt. De Belastingdienst versoepelt tot 1 april 2024 één van de voorwaarden om mee te werken aan een saneringsakkoord.

Betalingsregeling: uw belastingschuld aflossen in 5 jaar

U krijgt 60 maanden (5 jaar) de tijd om uw belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling af te lossen: van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027. U betaalt dan elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst via de betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel.

Versoepeling betalingsregeling

De betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel is versoepeld. Daardoor kunt u vragen om een aanpassing van uw betalingsregeling. U heeft 3 opties, die u ook kunt combineren:

  • Vraag één keer een betaalpauze aan van maximaal 6 maanden of 2 kwartalen achter elkaar.
  • Betaal per kwartaal in plaats van per maand.
  • Betaal uw belastingschuld af in maximaal 7 jaar (84 maanden) in plaats van 5 jaar (60 maanden). Dit kan alleen bij een betalingsregeling voor minimaal € 10.000.

U moet voor elke aanpassing voldoen aan voorwaarden. Lees meer over het aanpassen van de betalingsregeling, de voorwaarden en de gevolgen op Belastingdienst.nl.

Video Versoepeling betalingsregeling

In deze video ziet u een uitleg van de versoepelingen.

Uw persoonlijke betalingsregeling

U ontving in 2022 brieven van de Belastingdienst met informatie over uw betalingsregeling. In deze brieven vindt u onder andere een totaaloverzicht van uw belastingschuld en het maandbedrag van de betalingsregeling.

Extra aflossen: bespaar invorderingsrente

U kunt extra afbetalen tijdens de looptijd van uw betalingsregeling. U betaalt dan in totaal minder invorderingsrente over uw schuld. De invorderingsrente is tijdelijk lager, maar gaat in stappen omhoog.

Betalingsregeling teveel ontvangen toeslagen

Moet u teveel ontvangen toeslagen terugbetalen via een betalingsregeling? En heeft u problemen met terugbetalen? Het is mogelijk om een persoonlijke betalingsregeling aan te vragen.

Invorderingsrente

Als u een aanslag niet op tijd heeft betaald, moet u invorderingsrente betalen. Ook als u bijzonder uitstel heeft gekregen. De invorderingsrente was tot en met 30 juni 2022 verlaagd naar 0,01% en gaat in stappen terug naar het oude niveau. Tot 4% op 1 januari 2024. De rente wordt meegenomen in uw maandbedrag.

Belastingrente voor vennootschapsbelasting

U betaalt belastingrente voor de vennootschapsbelasting als de Belastingdienst een aanslag niet op tijd kan vaststellen. Bijvoorbeeld doordat u te laat of voor een onjuist bedrag aangifte heeft gedaan voor uw vennootschap. Deze rente was tijdelijk verlaagd naar 4%, maar is weer 8%.

Belastingschuld inzien

U kunt uw belastingschuld opvragen via de BelastingTelefoon (0800 – 0543). Of u kunt een overzicht van uw belastingschuld op laten vragen door uw fiscaal adviseur. U ontvangt het schuldenoverzicht dan per post of in uw Berichtenbox.

Deze content is geplaats door:

Contact:

BelastingTelefoon
https://twitter.com/BDzakelijk

Telefoonnummer(s):

BelastingTelefoon

0800-0543

Links:

BelastingTelefoon

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellen

Forums: