Ondernemersklankbord

Belastingschuld afbetalen met een betalingsregeling van de Belastingdienst

Heeft u tijdens de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling gekregen? Lees hoe u uw belastingschuld aflost met de betalingsregeling.

Tot 1 april 2022 kon u vanwege corona bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingen. Heeft u bijzonder uitstel gekregen? U moet vanaf 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan. Soms kunt u een versoepeling hiervoor aanvragen, zoals een betaalpauze.

Belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling vanwege corona

U heeft vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling gekregen. Bijvoorbeeld voor uw omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De belastingen die u nog niet betaald heeft, vormen samen uw belastingschuld. U moet een belastingschuld altijd aflossen.

Aanmaning of dwangbevel voor andere belastingschulden

Heeft u een schuld opgebouwd voor belastingen waar u géén uitstel of betalingsregeling voor heeft gekregen? De Belastingdienst stuurt weer betalingsherinneringen, aanmaningen en dwangbevelen.

Lees wat u moet doen als u een aanmaning of dwangbevel heeft ontvangen op Belastingdienst.nl.

Betalingsregeling: uw belastingschuld aflossen in 5 jaar

U krijgt 60 maanden (5 jaar) de tijd om uw belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling af te lossen: van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027. U betaalt dan elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst via de betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel.

Versoepeling betalingsregeling

De betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel is versoepeld. Daardoor kunt u vragen om een aanpassing van uw betalingsregeling. U heeft 3 opties, die u ook kunt combineren:

 • Vraag één keer een betaalpauze aan van maximaal 6 maanden of 2 kwartalen achter elkaar.
 • Betaal per kwartaal in plaats van per maand.
 • Betaal uw belastingschuld af in maximaal 7 jaar (84 maanden) in plaats van 5 jaar (60 maanden). Dit kan alleen als uw belastingschuld door het bijzonder uitstel minimaal € 10.000 is.

U moet voor elke aanpassing voldoen aan voorwaarden. Lees meer over het aanpassen van de betalingsregeling, de voorwaarden en de gevolgen op Belastingdienst.nl.

Betaalpauze achteraf aanvragen

Loopt u achter met termijnbetalingen? U kunt ook achteraf een betaalpauze aanvragen. U mag de betaalpauze dan laten ingaan op een datum in het verleden. Bijvoorbeeld 1 oktober 2022. U heeft dan geen achterstand meer. Daardoor kunt u om andere aanpassingen vragen. Zoals in 7 jaar uw schuld afbetalen in plaats van 5 jaar.   

Video Versoepeling betalingsregeling

In deze video ziet u een uitleg van de versoepelingen.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Uw persoonlijke betalingsregeling

U ontving in de eerste helft van 2022 een brief van de Belastingdienst met informatie over uw betalingsregeling. Vóór 1 oktober 2022 kreeg u een tweede brief hierover.

In de brieven staat:

 • een totaaloverzicht van uw belastingschuld
 • de voorwaarden van de betalingsregeling
 • het maandbedrag van de betalingsregeling

Extra aflossen: bespaar invorderingsrente

Wilt u eerder al beginnen met aflossen? Dat kan. Uw belastingschuld wordt dan kleiner. En het maandbedrag (inclusief invorderingsrente) van uw betalingsregeling daardoor lager. U kunt ook extra afbetalen tijdens de looptijd van uw betalingsregeling. U betaalt dan in totaal minder invorderingsrente over uw schuld. De invorderingsrente is tijdelijk lager, maar gaat in stappen omhoog.

Heeft u vanaf 1 oktober 2022 langer dan 60 maanden nodig om de belastingschuld die u heeft opgebouwd tijdens uw bijzonder uitstel af te betalen? Bel dan met de BelastingTelefoon (0800 – 0543) om uw betalingsregeling te bespreken. Doe dit meteen als u problemen verwacht.

Betalingsregeling teveel ontvangen toeslagen

Moet u teveel ontvangen toeslagen terugbetalen via een betalingsregeling? En heeft u problemen met terugbetalen? Het is nu ook mogelijk om een persoonlijke betalingsregeling aan te vragen.

Invorderingsrente

Als u een aanslag niet op tijd heeft betaald, moet u invorderingsrente betalen. Ook als u bijzonder uitstel heeft gekregen. De invorderingsrente was tot en met 30 juni 2022 verlaagd naar 0,01% en gaat in stappen terug naar het oude niveau. Tot 4% op 1 januari 2024. De rente wordt meegenomen in uw maandbedrag.

Belastingrente voor vennootschapsbelasting

U betaalt belastingrente voor de vennootschapsbelasting als de Belastingdienst een aanslag niet op tijd kan vaststellen. Bijvoorbeeld doordat u te laat of voor een onjuist bedrag aangifte heeft gedaan voor uw vennootschap. Deze rente was tijdelijk verlaagd naar 4%, maar is weer 8%.

Belastingschuld inzien

U kunt uw belastingschuld opvragen via de BelastingTelefoon (0800 – 0543). Of u kunt een overzicht van uw belastingschuld op laten vragen door uw fiscaal adviseur. U ontvangt het schuldenoverzicht dan per post of in uw Berichtenbox.

Belangrijke datums voor uw belastingen

 • 2022, 1 april: betaal uw belastingen op tijd

  Sinds 1 april 2022 kunt u geen bijzonder uitstel van betaling meer aanvragen bij de Belastingdienst. U moet belastingaanslagen weer op tijd betalen. Doet u dit niet, dan kunt 1 of meerdere boetes krijgen. Kijk wat u kunt doen als u niet op tijd kunt betalen.

 • 2022, 1 oktober: start afbetalen belastingschuld

  U heeft 60 maanden de tijd om uw belastingschuld af te betalen. Sommige ondernemers krijgen 84 maanden de tijd. Lees meer over de voorwaarden van de versoepelingen van de betalingsregeling

 • 2022, 31 oktober: uiterste datum 1e termijn betalingsregeling

  U moest vóór deze datum de 1e termijn van de betalingsregeling betalen.

 • 2027, 1 oktober: uw schuld is afbetaald

  U heeft uw schuld afbetaald volgens de betalingsregeling.

Deze content is geplaats door:

Contact:

BelastingTelefoon
https://twitter.com/BDzakelijk

Telefoonnummer(s):

BelastingTelefoon

0800-0543

Links:

BelastingTelefoon

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellen

Forums: