Ondernemersklankbord

Beurzen en tentoonstellingen

Deelnemen aan beurzen en tentoonstellingen in het buitenland is kansrijk: u ontmoet er nieuwe klanten en u kunt uw producten en diensten presenteren.

Beurzen en tentoonstellingen zijn belangrijke momenten om contacten te leggen met klanten en leveranciers. Ook bouwt u naamsbekendheid van uw bedrijf en producten op. Via een beursstand presenteert u uw bedrijf, producten en diensten in het buitenland.

Deelnemen aan een beurs

U kunt op 3 manieren aan een beurs deelnemen:

  1. Directe deelname U schrijft zich als bedrijf of organisatie in voor een beurs. U kunt ervoor kiezen de standbouw uit te besteden. Dit is een vrij dure oplossing. Mocht u hiervoor kiezen, laat dan iemand uit uw eigen bedrijf de eindcontrole houden. 
  2. Collectieve Nederlandse inzending Dit is een gezamenlijke stand in het buitenland, verzorgd door bijvoorbeeld een branchevereniging of ministerie. De promotiekosten worden vaak gedeeld.
  3. Collectieve Nederlandse stand Voor beurzen in het buitenland richten instanties, zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), stands in voor grote groepen bedrijven. Vaak zijn er op dit soort stands alleen foto's of enkele producten te zien. Soms zijn deze stands onbemand, waardoor uw product minder onder de aandacht komt.

Bedrijven met weinig exportervaring kunnen bij RVO een missievoucher aanvragen. De handelsmissie of collectieve beursinzending moet wel op de agenda van het netwerk Internationaal Ondernemen staan. Hier staan alle activiteiten van Nederlandse private (derde) partijen. Activiteiten die de Nederlandse overheid al financieel ondersteunt, komen niet in aanmerking voor een missievoucher. Denk hierbij aan economische missies onder leiding van een bewindspersoon. En u kunt de vouchers ook niet gebruiken als er geen gezamenlijks Nederlandse stand is onder Nederlands initiatief.

Wanneer u deelneemt aan beurzen buiten de Europese Unie dan kan een ATA-carnet handig zijn. Met dit document voert u tentoonstellingsmateriaal tijdelijk in- en uit zonder betaling van invoerrechten, btw of borgsommen. In de ATA-carnets landenlijst ziet u voor welke landen u dit document kunt gebruiken.

Overzicht van beurzen

AUMA en Expo Database zijn handige websites om naar buitenlandse beurzen te zoeken.

Tips voor een succesvol beursbezoek of –deelname

  • Bedenk met welk doel u naar een beurs gaat. Wilt u klanten ontmoeten? Zoekt u leveranciers of wilt u zich laten informeren over nieuwe ontwikkelingen?
  • Ga voordat u aan een beurs deelneemt eerst eens als bezoeker naar die beurs.
  • Bekijk de beschikbare informatie van de beurs over de doelgroepen en exposanten. Niet alleen voor de geplande beurs, maar ook van de laatst georganiseerde beurs. Zo krijgt u een beeld van de organisaties die er bij waren en die nu misschien weer van de partij zijn.
  • Bedenk met welke beursdeelnemers u contact wilt leggen. Neem eventueel vooraf contact op om een afspraak tijdens de beurs in te plannen.
  • Zorg voor voldoende visitekaartjes.
  • Zorg voor promotiematerialen in de juiste taal.
  • Zorg dat u de gemaakt afspraken ook nakomt.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/