Bezwaar maken tegen een belastingaanslag
U heeft een belastingaanslag van de Belastingdienst gekregen. En u bent het er niet mee eens. Dan kunt u bezwaar maken.
Maak binnen 6 weken bezwaar
Op de belastingaanslag staat hoe u bezwaar kunt maken tegen die aanslag. U moet altijd uitleggen waarom u bezwaar maakt. Dit heet ook wel motiveren. Zorg dat uw bezwaarschrift op tijd binnen is bij de Belastingdienst. Vaak is dat binnen 6 weken na de datum die op de aanslag staat.
Bent u te laat voor bezwaar? Lees op Belastingdienst.nl hoe u een verzoek tot vermindering doet.
Voorkom dat u invorderingsrente moet betalen
Geef in uw bezwaar aan met welk gedeelte van de belastingaanslag u het niet eens bent. De Belastingdienst ziet uw bezwaarschrift ook als een verzoek om uitstel van betaling. Als u in bezwaar gaat tegen een deel van het bedrag, krijgt u alleen uitstel voor dat bedrag. Het andere gedeelte moet u op tijd betalen.
U heeft uitstel tot de Belastingdienst een beslissing neemt over uw bezwaar. Als uw bezwaar wordt afgewezen, moet u invorderingsrente betalen over het bedrag dat u betaalt na de beslissing van de Belastingdienst.
U voorkomt dat u invorderingsrente moet betalen, als u de belastingaanslag betaalt binnen de betaaltermijn. Krijgt u gelijk, dan krijgt u het bedrag waar u het niet mee eens bent terug.
Nadat u bezwaar heeft gemaakt
De Belastingdienst beslist meestal binnen 6 weken nadat ze uw bezwaarschrift hebben ontvangen. De Belastingdienst mag de beslistermijn verlengen als ze meer tijd nodig hebben. Dat wordt ook wel 'verdagen' genoemd. Kijk wat u kunt doen als de Belastingdienst te lang wacht met beslissen.
Uw bezwaar is afgewezen
Als de Belastingdienst uw bezwaar afwijst, kunt u in beroep gaan. U start dan een procedure bij de rechtbank. Houd er rekening mee dat u invorderingsrente betaalt als u de aanslag alsnog moet betalen.
Wijzigen van een voorlopige aanslag
U kunt geen bezwaar maken tegen een voorlopige aanslag. Dat hoeft ook niet, want die kunt u zelf wijzigen:
Bezwaar omzetbelasting (btw)
U krijgt geen gewone aanslag van uw btw-aangifte. Als u een fout heeft gemaakt in uw btw-aangifte, dan kunt u die zelf aanpassen. Hoe u dat doet, hangt af van het bedrag dat u wilt aanpassen. Lees hier meer over op Btw-aangifte corrigeren op Belastingdienst.nl.
Soms krijgt u wel een naheffingsaanslag of beschikking omzetbelasting. Klopt er iets niet? Dan kunt u bezwaar maken. Lees op Belastingdienst.nl hoe u bezwaar maakt tegen een naheffingsaanslag, beschikking of betaling van btw (omzetbelasting).
Contact:
Telefoonnummer(s):
BelastingTelefoon
0800-0543
Links:
BelastingTelefoon
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellenForums: