Ondernemersklankbord

Btw-identificatienummer opvragen, controleren en vermelden

Wanneer krijgt u een btw-identificatienummer (btw-id)? Kunt u een btw-id opzoeken en controleren? Lees over btw-nummer.

Wanneer krijgt u een btw-identificatienummer (btw-id)? Kunt u een btw-id opzoeken en controleren? Lees over btw-nummer.

Als u btw-plichtig bent, krijgt u van de Belastingdienst een btw-identificatienummer (btw-id). U gebruikt het btw-id in contacten met uw klanten en leverancier, bijvoorbeeld op uw factuur. Wilt u het btw-id van een klant of leverancier weten? U moet het btw-id bij uw klant of leverancier zelf opvragen. Er is geen openbare lijst met alle btw-identificatienummers.

Uw btw-identificatienummer (btw-id) aanvragen

Heeft u uw onderneming ingeschreven bij KVK? Dan geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer registreert, krijgt u uw btw-identificatienummer per brief.

Btw-id en omzetbelastingnummer

U krijgt van de Belastingdienst in totaal 2 nummers opgestuurd. U krijgt ook een omzetbelastingnummer. Dit is een ander nummer dan uw btw-id.

U gebruikt het omzetbelastingnummer voor uw contacten met de Belastingdienst. 

Btw-identificatienummer vermelden

U moet uw btw-id op uw facturen vermelden. Verkoopt u producten via een website? Of biedt u via internet diensten aan? Dan moet u het btw-id op uw website zetten.

Btw-identificatienummer van ander bedrijf opvragen

Er is geen website of ander hulpmiddel waarmee u de btw-identificatienummers van alle bedrijven in Nederland kunt opzoeken. Wilt u het btw-id van een bedrijf weten? Kijk dan op de website van dat bedrijf of neem contact op met de onderneming. U kunt het btw-identificatienummer alleen rechtstreeks van uw klant of leverancier krijgen.

Uw eigen btw-id vindt u in het online portaal voor ondernemers van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Btw-identificatienummer controleren

Heeft u het btw-identificatienummer van een bedrijf opgevraagd en wilt u het btw-id controleren? Dat kan via het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie. Zo kunt u bijvoorbeeld controleren of uw klant echt ondernemer is.

Met het VIES kunt u zakelijke klanten uit alle EU-landen controleren. Dus ook Nederlandse klanten. Van de meeste EU-landen kunt u met het VIES ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren.

Btw-id bij uitschrijven bij KVK

Als u uw bedrijf uitschrijft bij KVK, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Uw btw-identificatienummer wordt dan stopgezet. U krijgt een brief van de Belastingdienst als bevestiging.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/