Ondernemersklankbord

Btw-regelingen en -vrijstellingen

Soms berekent u de btw anders dan normaal. Lees meer over de margeregeling, de reisbureauregeling, vrijstellingen en de KOR.

Soms gelden bijzondere regels voor het berekenen van btw. Bij de margeregeling en de reisbureauregeling berekent u alleen btw over de winstmarge van een product of dienst. Bij een vrijstelling rekent u geen btw. Zoals bij sommige diensten in de zorg en het onderwijs. En de kleineondernemersregeling. Lees hier welke regelingen en vrijstellingen er zijn.

Margeregeling

Handelt u in tweedehands goederen? Dan kunt u misschien de margeregeling toepassen. Dan berekent u de btw niet over uw omzet, maar over de winstmarge. Dat is het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van goederen.

De margeregeling geldt voor de meeste gebruikte goederen die u als handelaar zonder btw heeft ingekocht. Zoals tweedehands kleding. Ook kunst, antiek en verzamelobjecten vallen soms onder de regeling. Er zijn dan wel extra voorwaarden.

Reisbureauregeling

Verkoopt u reizen of vakanties? Dan moet u in sommige gevallen de reisbureauregeling toepassen. U betaalt dan alleen btw over uw winstmarge. En dus niet over de hele totaalprijs van uw reisdiensten. Maar u mag de btw over de ingekochte reisonderdelen niet aftrekken.

Bekijk voorbeelden van hoe u de reisbureauregeling gebruikt op Belastingdienst.nl.

Btw-vrijstellingen voor specifieke branches en activiteiten

Sommige bedrijfsactiviteiten en branches zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat u dan over uw goederen en diensten geen btw in rekening brengt. Bijvoorbeeld als u bepaalde diensten verricht als zzp'er in de zorg. Of in het onderwijs.

Lees op Belastingdienst.nl voor welke activiteiten en branches vrijstelling geldt en wat dit voor u betekent.

Kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling voor kleine ondernemers. U kunt ervoor kiezen om de KOR te gebruiken als uw omzet maximaal € 20.000 per kalenderjaar is. U berekent dan geen btw aan uw klanten. En u draagt geen btw af aan de Belastingdienst. Maar u kunt de btw over zakelijke kosten en investeringen ook niet aftrekken. U hoeft geen aangifte btw meer te doen. Hier zijn een paar uitzonderingen op.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Deze content is geplaats door:

Contact:

BelastingTelefoon
https://twitter.com/BDzakelijk

Telefoonnummer(s):

BelastingTelefoon

0800-0543

Links:

BelastingTelefoon

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellen

Forums: