Ondernemersklankbord

Checklist werken met een stagiair

Wilt u een stagiair inzetten? Met deze checklist weet u wat u moet regelen en welke plichten u heeft.

Stagiairs werken mee in uw bedrijf als onderdeel van hun opleiding. Wilt u een stagiair inzetten? Met deze checklist weet u wat u moet regelen en welke plichten u heeft.

1. Word een erkend leerbedrijf: alleen voor mbo-stages

Als u een mbo-leerling bij u stage wilt laten lopen, moet u een erkend leerbedrijf zijn. Voor een stage door een hbo- of wo-student hoeft dat niet. De erkenning vraagt u aan bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Een erkenning als leerbedrijf is 4 jaar geldig.

2. Laat weten dat u een stageplek beschikbaar heeft

Bied uw stageplek aan op Stagemarkt van de SBB. En meld uw bedrijf aan bij uw gemeente voor Startersbeurs Nederland. Voor stages op hbo- en wo-niveau kunt u gebruikmaken van vacatureplatforms. Ook hebben opleidingen vaak een eigen stagebureau. En u kunt de stagevacature ook delen op social media.

3. Zorg dat u een verantwoordelijk en professioneel stagebedrijf bent

Om een stagiair aan te nemen, heeft u een aantal plichten.

 • U zorgt voor voldoende werk dat aansluit op de opleiding van de stagiair
 • U bent verantwoordelijk voor wat de stagiair onder werktijd doet. Daarom moet u bijvoorbeeld zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Maar denk ook aan toezien op werktijden en gelijke behandeling.
 • U begeleidt de stagiair intensief. De stagiair moet tijdens de stage bij uw bedrijf bepaalde vaardigheden ontwikkelen.

4. Regel een aansprakelijkheidsverzekering

Check uw aansprakelijkheidsverzekering, of zorg dat u er een afsluit. Want als werkgever bent u verantwoordelijk voor schade die de stagiair veroorzaakt of zelf oploopt.

5. Leg afspraken vast in een stagecontract

Zorg voor duidelijke afspraken met een stageovereenkomst of stagecontract. Daarin staat bijvoorbeeld:

 • gegevens van de stagiair, het opleidingsinstituut en uw bedrijf
 • duur van de stage
 • leerdoelen en begeleiding
 • stagewerkzaamheden
 • eventuele stagevergoeding
 • wie aansprakelijk is bij schade
 • omgang met bijvoorbeeld een laptop of telefoon van de zaak
 • wanneer u en de stagiair het contract mogen beëindigen

6. Bepaal de stagevergoeding

U bent niet verplicht om uw stagiair een stagevergoeding te betalen. Behalve als het in de cao staat, die voor uw bedrijf geldt. Toch is een stagevergoeding tegenwoordig gebruikelijk. Veel opleidingen stellen een stagevergoeding verplicht.

Hoe hoog de vergoeding is, bepaalt u zelf. Het hangt bijvoorbeeld af van opleidingsniveau, werkervaring en het studiejaar waarin uw stagiair zit.

7. Check of u recht heeft op subsidie

Omdat u een stageplek aanbiedt, kunt u misschien de subsidie praktijkleren van de overheid krijgen. Dat is een tegemoetkoming in de kosten die u maakt voor de stagebegeleiding. Check of u daar recht op heeft.

Stagiair aannemen als zzp’er

Ook als u zzp’er bent, kunt u soms een stagiair aannemen. Sommige opleidingen laten leerlingen of studenten bij zzp’ers stagelopen. Andere scholen en universiteiten geven de voorkeur aan grotere organisaties.

Net als voor een ander bedrijf, gelden de punten uit de checklist ook voor u. En u moet aan de eisen van opleidingen kunnen voldoen. Bijvoorbeeld een leerzame werkplek bieden. En de tijd hebben om de stagiair intensief te begeleiden.

Feiten en cijfers: hoeveel stagiairs zijn er?

De grafiek toont het aantal stagiairs per jaar.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/