Ondernemersklankbord

Crowdfunding voor bedrijven

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij geld opgehaald wordt bij mensen: de crowd. Kijk of crowdfunding iets voor u is en hoe u eraan komt.

U heeft een goed idee voor een nieuwe dienst of product en zoekt geld. U kunt naar een bank of andere financieringsinstelling. U kunt ook nadenken over een alternatieve financieringsvorm, zoals crowdfunding. Met crowdfunding haalt u direct geld op bij het publiek, ‘de crowd’. Is crowdfunding iets voor u?

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een alternatieve manier van financieren waarbij u geld ophaalt bij het grote publiek. U hoeft dan niet naar een bank of andere financieringstelling. Behalve geld levert crowdfunding u ook naamsbekendheid op en bindt u klanten aan uw onderneming of project. Daarnaast kunt u de behoefte aan uw aanbod meten.

Hoe werkt crowdfunding?

U kunt op verschillende manieren geld ophalen via crowdfunding. De belangrijkste vormen van crowdfunding zijn:

  • donatie met niet-financiële tegenprestatie, in de vorm van een product of dienst
  • donatie zonder tegenprestatie
  • lening
  • converteerbare lening (uiteindelijk om te zetten in aandelen)
  • aandelen (als investering: vergoeding afhankelijk van het resultaat)

Een combinatie van deze vormen is ook mogelijk. Alle vormen hebben andere fiscale gevolgen. Laat u dus goed informeren voordat u begint met crowdfunding.

Niet alleen voor startende ondernemingen

Crowdfunding is zowel voor starters als voor gevestigde ondernemers een interessante manier om geld op te halen. Gevestigde ondernemers hebben vaak al een groot netwerk. Maar hoe vindt u als startende onderneming een publiek? Crowdfunding gaat meestal via een platform. Dat is een website waar u uw idee kunt presenteren en geld ophalen. Bij KVK vindt u tips voor het kiezen van een crowdfundingplatform.

In het crowfundingregister van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunt u zien welke crowdfundingplatformen een vergunning of ontheffing hebben gekregen.

Is crowdfunding iets voor u?

Past crowdfunding bij uw organisatie? Ga voor uzelf na of u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft een aansprekend plan, waarin u aangeeft waarvoor de gevraagde financiering nodig is.
  • U heeft een enthousiast netwerk van mensen die willen investeren.
  • U biedt een aantrekkelijke en duidelijke tegenprestatie.

Met crowdfunding starten

Onderschat het niet, in een geslaagde crowdfundingactie zit veel tijd, kennis en energie. Zo moet u allereerst een overtuigend plan hebben en uw hele netwerk mobiliseren. Bekijk welke stappen u kunt doorlopen om te starten met crowdfunding.

Branchevereniging Nederland Crowdfunding

Nederland Crowdfunding is de branchevereniging van crowdfundingplatforms voor bedrijfsfinanciering. De branchevereniging heeft als doel om crowdfunding te stimuleren. Wilt u aan de slag met crowdfunding? Zij kunnen u op weg helpen.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op uw financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen u op weg.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK Financieringsdesk

Telefoonnummer(s):

KVK Financieringsdesk

0800-1014

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl