Diensten leveren binnen de EU
In de EU is vrij verkeer van diensten. U kunt dus diensten leveren aan klanten in andere EU-landen. Vaak moet u de btw verleggen naar uw buitenlandse klant. En uw factuur anders opmaken dan u gewend bent. Houd ook rekening met de wetten en regels in het andere EU-land.
Ga na wie de btw betaalt en aangeeft
Levert u diensten aan ondernemers? Of aan particulieren? Aan wie u levert, bepaalt wat u moet doen met de btw.
Diensten leveren aan zakelijke klanten
Meestal verlegt u de btw naar uw zakelijke klant binnen de EU. U stuurt uw factuur zonder de btw naar uw klant en zet er 'btw verlegd' op. Uw klant betaalt dan de btw in eigen land. Er zijn uitzonderingen waarbij u de btw niet mag verleggen. Bijvoorbeeld als u cateringdiensten levert. Of wanneer u voor korte tijd een vervoermiddel verhuurt.
Soms moet u btw-aangifte doen in het land van uw klant. Neem contact op met de belastingdienst in het andere land om te bepalen wat u moet doen. Bekijk het overzicht van belastingdiensten in EU-landen (Europese Commissie).
Opgaaf ICP doen
Heeft u de btw verlegd naar een ondernemer binnen de EU? Dan geeft u deze dienst aan in uw btw-aangifte. Daarnaast vult u de dienst in op de aparte opgaaf Intracommunautaire Prestaties (opgaaf ICP).
Diensten leveren aan particulieren
Levert u diensten aan particulieren in een ander EU-land? Dan moet u meestal het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen. Voor sommige diensten gelden andere regels.
Lees op Belastingdienst.nl hoe u de btw voor diensten aan particulieren binnen de EU aangeeft.
Unieregeling (éénloketsysteem)
Moet u btw betalen in een ander EU-land? U kunt gebruik maken van de Unieregeling. Dan regelt u elk kwartaal de btw-aangiften binnen de EU in het éénloketsysteem. U hoeft dan niet meer in elk EU-land apart een btw-nummer aan te vragen en uw btw-zaken per land te regelen.
Controleer het btw-identificatienummer van uw klant
Het is belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Zeker als u de btw verlegt. Als later blijkt dat uw klant geen ondernemer is, moet u alsnog de btw betalen. U krijgt dan een naheffingsaanslag.
Een ondernemer heeft een btw-identificatienummer (btw-id). Op de website van de Europese Commissie controleert u of het btw-id van uw klant klopt.
Houd rekening met nationale regels
Gaat u aan het werk in een ander EU-land? Dan heeft u bijna altijd te maken met nationale regels. Zoals een meldplicht in het land waar u gaat werken. U meldt uzelf aan voordat u begint. Dit geldt ook als uw medewerker gaat werken in een ander EU-land.
Sommige landen hebben beschermde beroepen. Deze beroepen verschillen per EU-land. Er gelden dan extra regels. Bijvoorbeeld als u werkt in Duitsland of België.
Meestal blijft u of uw medewerker sociaal verzekerd in Nederland. Hiervoor vraagt u een A1-verklaring aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Wilt u meer weten over lokale wetten en gebruiken in het land waar u de dienst levert? U vindt per land informatie over wetten en regels, sectoren, subsidies en tips op RVO.nl. Of gebruik hiervoor de RVO Exportwijzer.
Centrale contactpunten van de EU
Wanneer u diensten wilt leveren in andere EU-landen, kunt u ook terecht bij de Centrale contactpunten van de EU (Points of Single Contact). Daar vindt u informatie over regels en richtlijnen voor dienstverlening of bedrijfsvestiging in een ander EU-land. Ook kunt u er online administratieve zaken regelen.
Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland aan diensten?
De grafiek toont de exportwaarde van diensten naar EU-landen per kwartaal.
Contact:
Telefoonnummer(s):
BelastingTelefoon
0800-0543
Links:
BelastingTelefoon
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/belastingtelefoon_bellenForums: