Ondernemersklankbord

Diensten leveren buiten de EU

Levert u diensten buiten de EU? Lees waar u rekening mee moet houden. Zoals visum, btw-aangifte en vergunningen.

U wilt een dienst leveren in een land buiten de Europese Unie (EU). Dit doet u vanuit Nederland of in het land van uw klant.  Soms heeft u hier een visum of vergunning voor nodig. Check ook de lokale gebruiken, wetten en regels voordat u in een ander land diensten levert.

Check of u een visum nodig heeft

Voor sommige landen buiten de EU heeft u een visum nodig als u ze wilt bezoeken. U kunt dit navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u uw diensten gaat leveren. Daar kunt u het visum aanvragen en hoort u aan welke voorwaarden u moet voldoen. Controleer gelijk hoeveel maanden uw paspoort nog geldig moet zijn.

Zaken waarmee u rekening moet houden

 • In het land waar u uw dienst levert, krijgt u te maken met lokale wetten en gebruiken. Zorg dat u deze kent. Check de lokale do’s-and don'ts.
 • Stel algemene voorwaarden op.
 • Check ook:
  • of u vergunningen nodig heeft
  • of er speciale eisen zijn voor uw diploma’s
  • of u verzekeringen moet regelen
  • of u moet betalen voor sociale verzekeringen (bijvoorbeeld voor personeel of uzelf als u emigreert)
 • Als u een strategische dienst wilt leveren, moet u daarvoor eerst een vergunning aanvragen bij de Douane. Strategische diensten zijn bijvoorbeeld reparatie of onderhoud van militaire goederen. Of bepaalde software.

Gebruik het btw-hulpmiddel van de Belastingdienst

Het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst helpt u te bepalen in welk land u de btw over uw dienst moet aangeven en betalen. Het geeft ook antwoord op veel andere vragen over btw bij diensten leveren buiten de EU.

Voorkom dubbele invoerrechten

Heeft u voor uw diensten in het buitenland ook goederen nodig? Bijvoorbeeld een laptop, promotiemateriaal of muziekinstrumenten. Dan voert u deze tijdelijk Nederland uit en tijdelijk het andere land in.

Wanneer u weer vertrekt uit het andere land, doet u daar aangifte voor uitvoer. Bij de Nederlandse Douane geeft u de goederen weer aan. U voorkomt dan dubbele invoerrechten als u voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van de regeling Terugkerende goederen.

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de exportwaarde van diensten naar niet-EU-landen per kwartaal.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/