Ondernemersklankbord

Diensten leveren buiten de EU

Levert u diensten buiten de EU? Lees waar u rekening mee moet houden. Zoals visum, btw-aangifte en vergunningen.

U wilt een dienst leveren in een land buiten de Europese Unie (EU). Dit doet u vanuit Nederland of in het land van uw klant.  Soms heeft u hier een visum of vergunning voor nodig. Check ook de lokale regels voordat u in een ander land diensten levert. En wat u moet doen met de btw.

Check of u een visum nodig heeft

Voor sommige landen buiten de EU heeft u een visum nodig als u daar gaat werken. U kunt dit navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u uw diensten gaat leveren. Daar kunt u het visum aanvragen en hoort u aan welke voorwaarden u moet voldoen. Controleer gelijk hoeveel maanden uw paspoort nog geldig moet zijn.

Zaken waarmee u rekening moet houden

  • In het land waar u uw dienst levert, krijgt u te maken met lokale wetten en gebruiken. Zorg dat u deze kent. Check de lokale do’s-and don'ts.
  • Stel algemene voorwaarden op.
  • Check ook:
    • of u vergunningen nodig heeft
    • of er speciale eisen zijn voor uw diploma’s
    • of u verzekeringen moet regelen
    • of u lokale belastingen moet betalen, bijvoorbeeld inkomstenbelasting of btw
    • of u moet betalen voor sociale verzekeringen (bijvoorbeeld voor personeel of uzelf als u emigreert)
  • Als u een strategische dienst wilt leveren, moet u daarvoor eerst een vergunning aanvragen bij de Douane. Strategische diensten zijn bijvoorbeeld reparatie of onderhoud van militaire goederen. Of bepaalde software.

Btw over uw dienst

Het hangt af van uw situatie of u btw op uw factuur moet zetten. En of u btw moet aangeven. Het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst helpt u te bepalen in welk land u de btw over uw dienst moet aangeven en betalen. Het geeft ook antwoord op veel andere vragen over btw bij diensten leveren buiten de EU.

Voorkom dubbele invoerrechten

Heeft u voor uw diensten in het buitenland ook goederen nodig? Bijvoorbeeld een laptop, promotiemateriaal of muziekinstrumenten. Dan voert u deze tijdelijk Nederland uit en tijdelijk het andere land in.

Wanneer u weer vertrekt uit het andere land, doet u daar aangifte voor uitvoer. Bij de Nederlandse Douane geeft u de goederen weer aan (aangifte ten invoer). U voorkomt dan dubbele invoerrechten als u voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van de regeling Terugkerende goederen.

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de exportwaarde van diensten naar niet-EU-landen per kwartaal.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/