Ondernemersklankbord

Documenten regelen om te werken en wonen in Nederland

Komt u vanuit het buitenland wonen en werken in Nederland? Dan heeft u buitenlandse of Nederlandse documenten nodig. Lees welke documenten.

Wilt u in Nederland werken en wonen? Dan heeft u officiële documenten nodig. U kunt bepaalde buitenlandse documenten gebruiken. Soms moet u deze wel laten waarderen of omruilen voor een Nederlands document. En soms moet u een nieuw Nederlands document aanvragen. Lees wat geldt voor uw situatie.

Burgerservicenummer (BSN) ontvangen 

Het Burgerservicenummer (BSN) is een uniek, persoonlijk nummer. U krijgt het als u zich laat registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan bij de gemeente waar u gaat wonen. U moet zich binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland laten inschrijven in de BRP. 

In de BRP staan:

U hoeft uw BSN maar één keer in te vullen bij een overheidsorganisatie. Daarna kunnen overheidsorganisaties uw gegevens met elkaar uitwisselen. U kunt ook uw eigen informatie bekijken zonder steeds opnieuw uw gegevens in te voeren.

DigiD aanvragen

Een DigiD (Digitale Identiteit) is een online identificatiesysteem en is gekoppeld aan uw BSN. Met uw DigiD kunt u veilig bewijzen wie u bent (identificeren) bij organisaties. Dit kan bij veel Nederlandse websites. Ondere andere van de overheid. U gebruikt uw DigiD bijvoorbeeld als u een uittreksel uit de BRP wilt. Of een vergoeding van zorgkosten wilt aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. U kunt een DigiD alleen aanvragen als u een BSN heeft. Een DigiD aanvragen kan op DigiD.nl.

Werken in Nederland met een niet-Nederlands diploma 

Heeft u een niet-Nederlands diploma en wilt u gaan werken in Nederland? Dan moet u eerst controleren of uw beroep in Nederland een beschermd beroep is. U voert uw beroep in in de Database voor Gereglementeerde Beroepen van de Europese Commissie.

Staat uw beroep in de lijst van beschermde beroepen? Dan moet u vooraf toestemming vragen om te mogen werken in Nederland (beroepserkenning aanvragen). Het hangt van uw beroep af welke erkenning u nodig heeft. En waar u die kunt krijgen. Zo moet u bijvoorbeeld aantonen of u de juiste werkervaring en opleiding heeft voor het beroep dat u in Nederland wilt gaan uitvoeren. In de database van de Europese Commissie vindt u de contactgegevens van de organisatie waar u contact mee moet opnemen.

Check of uw certificaten of diploma’s in Nederland geldig zijn voor uw beroep in Nederland bij een organisatie die dat officieel mag doen (erkend is).

Is uw beroep niet beschermd?

U mag uw beroep uitvoeren in Nederland als uw beroep niet in de lijst van beschermde beroepen staat. U heeft geen toestemming nodig. U moet soms nog wel andere dingen regelen, zoals :

Buitenlands rijbewijs tijdelijk gebruiken

Heeft u een rijbewijs dat niet uit Nederland komt? Als u in Nederland gaat wonen, mag u uw buitenlandse rijbewijs tijdelijk gebruiken. Hoelang dat mag, hangt af van welk land uw rijbewijs heeft afgegeven. Als de bepaalde tijd afgelopen is, moet u een Nederlands rijbewijs aanvragen.

Soms kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit kan onder andere als u inwoner van Nederland bent en een geldige verblijfsvergunning heeft. De Dienst Wegverkeer (RDW) beoordeelt dit. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden over rijden met of omwisselen van een buitenlands rijbewijs op RDW.nl.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/