Ondernemersklankbord

Douane bij importeren en exporteren

Goederen die u importeert of exporteert, moet u aangeven bij de Douane. U heeft dan een EORI-nummer nodig. En vaak goederencodes en HS-codes.

Importeert u goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU)? Of exporteert u goederen naar een land buiten de EU?  U betaalt dan meestal invoerrechten. Daarvoor moet u aangifte doen bij de Douane (inklaren Douane). Ook kijkt de Douane of er nog andere douaneregels gelden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).

Wat heeft u nodig bij de Douane?

Als u te maken krijgt met de Douane, heeft u het volgende nodig:

  • EORI-nummer

    Het EORI-nummer is een identificatienummer voor het uitwisselen van de gegevens met de Douane. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification.

  • AEO-status

    Een AEO-status (Authorised Economic Operator-status) is niet verplicht, maar heeft wel voordelen. Uw goederen komen bijvoorbeeld makkelijker door de douanecontrole. Of worden minder vaak gecontroleerd. U kunt een AEO-status gratis aanvragen bij de Douane.

Invoerheffing of uitvoerheffing bepalen

U betaalt belasting over de douanewaarde van de goederen die u in- of uitvoert. Dit heet de invoerheffing en de uitvoerheffing. De douanewaarde is wat de goederen waard zijn op het moment dat ze de EU binnenkomen.

De douanewaarde van goederen is in alle EU-landen gelijk. Voert u bijvoorbeeld goederen naar zowel Nederland als Duitsland in? Dan betaalt u voor beide partijen dezelfde invoerrechten. Hoe hoog de invoer- of uitvoerrechten zijn, hangt af van de producten en het land waar de goederen vandaan komen.

Andere belastingen bij invoer of uitvoer

De andere belastingen bij invoer of uitvoer kunnen per EU-land verschillen. Bijvoorbeeld btw (omzetbelasting) of accijnzen. In het Gebruikstarief (DTV) staan alle tarieven. In de toelichting leest u meer over het gebruik van het Gebruikstarief.

Goederencodes en DTV

Voor uw douaneaangifte heeft u de goederencode nodig. Met die code kan de Douane beoordelen of u de juiste invoerbelasting betaalt. En of u het goede btw-tarief betaalt. Deze code heet bij import Taric-code. De Douane gebruikt de goederencode ook om te kijken of er maatregelen gelden voor uw goederen. Zoals een invoervergunning voor medicijnen of bepaalde planten.

Voor de aangifte van goederen gebruiken alle EU-landen dezelfde goederencodes. De goederencode vindt u in het Gebruikstarief (DTV). Daar vindt u ook:

  • een omschrijving van de goederen
  • de rechten en/of andere belastingen bij invoer die u moet betalen
  • andere douaneregelingen waar u bij de invoer rekening mee moet houden

De importeur doet aangifte

De importeur doet meestal de invoeraangifte. Vaak is dit de koper van de goederen. Tenzij u de Incoterms©-regel DDP (Delivery Duty Paid) heeft afgesproken met de verkoper. Dan is de verkoper verantwoordelijk voor de douaneformaliteiten. Zoals de aangifte, de invoerrechten en de btw van het land waar de goederen heen gaan.

Aangifte bij export

Als u goederen uitvoert, moet u ook douaneaangifte doen. Dit heet de aangifte ten uitvoer. Lees meer over uitvoeraangifte doen op Belastingdienst.nl.

Digitaal aangifte doen bij de Douane

Bij de Douane doet u digitaal aangifte via het Aangiftesysteem DMS. Heeft u weinig ervaring met aangifte doen? Een vervoerder of een douane-expediteur kan dat voor u doen.

Als u zelf digitaal aangifte wilt doen, neem dan contact op met de DouaneTelefoon. Zij helpen u op weg.

Om digitaal aangifte te kunnen doen, heeft u nodig:

De kosten van digitaal aangeven hangen af van uw softwarepakket, het soort aangifte en hoeveel aangiften u doet.

Wilt u aangifte doen voor een douaneregeling waarvoor een vergunning nodig is? Dan moet u voor het gebruik van die regeling de douanevergunning hebben.

Vrijstelling van invoerrechten

Soms hoeft u minder of geen invoerrechten te betalen. Namelijk als:

Regels voor exporteurs

Bent u exporteur? En wilt u weten welk tarief van invoerrechten geldt voor uw buitenlandse klant? Zoek het tarief op in de portal Access2Markets van de EU. Bekijk voor meer informatie de handleiding en de Engelstalige video over het gebruik van Access2Markets.

Handel binnen de EU

Verkoopt u goederen aan een klant in een ander EU-land? Of koopt u goederen in bij een leverancier in een ander EU-land? U hoeft dan geen aangifte bij de Douane te doen. U hoeft ook geen invoerrechten te betalen.

Lees meer over goederen kopen uit een EU-land en goederen leveren binnen de EU.

Accijns en verbruiksbelasting

Voor sommige producten, zoals sterke drank of tabak, betaalt u accijns. Voor andere goederen, zoals vruchtensappen, betaalt u verbruiksbelasting. Bij de handel in die goederen heeft u ook binnen de EU een EORI-nummer nodig.

Deze content is geplaats door:

Contact:

DouaneTelefoon

Telefoonnummer(s):

Links:

Douanetelefoon zakelijk

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/contact-douane/content/telefoonnummer-douane-bedrijven

Forums: