Ondernemersklankbord

Minder of geen invoerrechten met een EUR.1 en EUR-MED

Minder of geen invoerrechten betalen? Dat kan als u zakendoet met bepaalde landen en een EUR-1 en EUR-MED aanvraagt.

Met de certificaten EUR.1 en EUR-MED betaalt u minder of geen invoerrechten. Maar alleen als u zakendoet met landen waarmee de Europese Unie (EU) een handelsverdrag heeft. Lees waaraan de producten moeten voldoen. En wanneer en hoe u een EUR.1 of EUR-MED aanvraagt.

Voorwaarden korting of vrijstelling invoerrechten

Met een EUR.1- of EUR-MED-certificaat betaalt u minder of geen invoerrechten. De producten moeten wel van preferentiële oorsprong zijn. Een product is van preferentiële oorsprong als het in de EU is gemaakt of bewerkt, helemaal of voor het grootste deel. Het EUR.1 of EUR-MED bewijst dat een product van preferentiële oorsprong is.

Een EUR-1 of EUR-MED kunt u alleen gebruiken als u zakendoet met landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft. Bijvoorbeeld Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In deze handelsverdragen staan de regels voor preferentiële oorsprong. Check of uw producten voldoen aan deze regels met de ROSA-tool (Rules of Origin Self-Assessment) van de Europese Commissie.

Verschil tussen EUR.1 en EUR-MED

Een EUR.1-certificaat gebruikt u voor de meeste landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft. Doet u zaken met landen die vallen onder de Pan-Euro-Mediterrane overeenkomst (PEM)? Gebruik dan een EUR-MED-certificaat.

Wie regelt een EUR.1 of EUR-MED?

Importeert u producten? Vraag dan of uw leverancier een EUR.1 of EUR-MED met de producten meestuurt. Als u de producten exporteert, dan regelt u het certificaat. Dit vraagt u aan bij de Kamer van Koophandel (KVK). Check ruim voordat u gaat exporteren bij KVK of uw producten voldoen aan de voorwaarden voor een EUR.1 of EUR-MED.

KVK controleert of uw exportproducten van preferentiële oorsprong zijn. Daarna doet u of uw douane-expediteur aangifte van uitvoer bij de Douane.

Een EUR.1 of EUR-MED aanvragen

Vraag per exportzending een certificaat EUR.1 of EUR-MED aan bij KVK. U betaalt hiervoor € 15,60.

Wanneer heeft u geen EUR.1 of EUR-MED nodig?

Soms mag u een factuurverklaring gebruiken in plaats van een EUR.1 of EUR-MED. Een factuurverklaring is een verklaring van de preferentiële oorsprong die u op uw verkoopfactuur zet. Dit mag in één van deze situaties:

Preferentiële oorsprong bewijzen

Als u een EUR.1 of EUR-MED aanvraagt, moet u bewijzen dat de producten van preferentiële oorsprong zijn. Hoe u dat doet, hangt af van of u producent, handelaar of expediteur bent.  Lees meer over hoe u de preferentiële oorsprong van producten bewijst op KVK.nl.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/