Ondernemersklankbord

Financiering voor de groei van uw bedrijf

Heeft u financiering nodig voor de groei van uw bedrijf? Bekijk welke subsidies en overheidsregelingen er zijn. Lees hier.

U zoekt financiering om uw bedrijf te laten groeien met een nieuwe dienst of nieuw product. Maak dan eerst een financieel plan. Dit heeft u nodig om een financiering te krijgen. Niet alleen bij een bank, maar ook van de overheid. Want ook de overheid biedt financiële mogelijkheden voor uw bedrijf. 

Stel een financieel plan op

U heeft een financieel plan nodig om financiering te krijgen. Dat geldt meestal ook voor het aanvragen van een subsidie of financiële regeling van de overheid. Het financieel plan bestaat uit 4 zakelijke begrotingen:

Investeringsbegroting

In de investeringsbegroting staat hoeveel geld u nodig heeft en waarvoor. U zet dus op een rij wat u minimaal nodig heeft om te kunnen starten.

Financieringsbegroting

In de financieringsbegroting staat hoe u de benodigde investeringen wilt financieren. Dat kan met eigen vermogen of met vreemd vermogen, zoals leningen. 

Exploitatiebegroting

In de exploitatiebegroting zet u hoeveel omzet u verwacht te maken. En hoeveel kosten u denkt te hebben. Zo weet u wat ervoor nodig is om winst te maken.

Liquiditeitsbegroting

In een liquiditeitsbegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van uw bedrijf per maand of kwartaal. Zo ziet u of uw bedrijf genoeg geld heeft voor alle verplichte betalingen.

Check of er subsidies zijn voor uw bedrijf

De overheid heeft verschillende subsidies, cofinancieringen, garanties en (fiscale) regelingen voor ondernemers. Deze stimuleringsregelingen zijn landelijk, regionaal of internationaal. In het overzicht Subsidies en regelingen staan alle financiële regelingen en subsidies die op dit moment lopen. Kies een onderwerp, branche, regio of type regeling en u krijgt een overzicht op maat. Zo ziet u welke regeling past bij uw plannen of projectidee.

Geld lenen voor haalbaarheidsonderzoek

Met een haalbaarheidsonderzoek bepaalt u in een vroege fase of de vernieuwing van uw product of dienst kans van slagen heeft. Voor dit onderzoek kunt u als mkb’er of innovatieve starter de Vroegefasefinanciering (VFF) aanvragen. De VFF is een lening die u met rente terug moet betalen. Met deze lening kunt u uw idee van de planfase in de startfase brengen. Voor de VFF moet u in ieder geval het volgende voorbereiden:

  • Een ondernemingsplan waaruit blijkt dat uw bedrijf substantieel gaat groeien.
  • Een intentieverklaring van een toekomstige investeerder voor minimaal hetzelfde bedrag als wat u aan subsidie vraagt.
  • Een vernieuwingsplan of vroegefaseplan dat zich richt op de eisen van uw toekomstige investeerder..

De voorwaarden voor een mkb’er of innovatieve starter verschillen. Lees daarom goed de voorwaarden voordat u de VFF aanvraagt.

Vraag uw bank om de Borgstelling MKB-Kredieten

Zoekt u financiering via uw bank, maar u heeft niet genoeg onderpand om zekerheid te bieden? Dan kan de overheid voor een deel garant voor u staan met de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB). De BMKB is bedoeld voor het mkb tot 250 werknemers. Ook als starter kunt u in aanmerking komen voor een borgstellingskrediet als u bij de bank een starterslening afsluit. U vraagt de BMKB-regeling niet zelf aan. Dat doet uw bank.

Check de overheidsregelingen voor startups

Gebruikt u een nieuwe technologie voor uw nieuwe ideeën? Dan bent u een startup. Startups lopen er vaak tegenaan dat mogelijke investeerders niet durven te investeren vanwege de risico's. De overheid kan met verschillende regelingen de risico’s voor investeerders wegnemen. Welke regeling of financieringsmix bij u past, is afhankelijk van uw plannen. Met de Startupbox komt u er stap voor stap achter. Ga naar de Startupbox.

Zoek alternatieve financiering

Naast financiële steun vanuit de overheid, zijn er ook andere manieren om aan financiering te komen. Banken liggen misschien het meest voor de hand. Maar er zijn ook alternatieve financieringen via informele investeerders. Zoals crowdfunding of Business Angels. Er zijn dus meer manieren om aan bedrijfsfinanciering te komen. Bekijk de andere vormen van bedrijfsfinanciering.

Video Financiering regelen

Welke stappen moet u ondernemen om aan een financiering voor uw bedrijf te komen? En bij welke partijen kunt u terecht voor een financiering? KVK legt het uit in deze video.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Feiten en cijfers: bedrijven met snelle omzetstijging

De grafiek laat per kwartaal het percentage bedrijven zien waarvan de omzet in het kwartaal met meer dan twintig procent is gestegen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/