Ondernemersklankbord

Goederen aangeven bij de Douane

Voert u goederen in van buiten de EU. Of voert u deze uit naar buiten de EU? Doe dan aangifte bij de Douane.

Voert u goederen in van buiten de EU, of exporteert u deze naar buiten de EU? Dan moet u deze spullen  aangeven bij de Douane. Met uw aangifte berekent de Douane de invoer- of uitvoerbelastingen. De Douane controleert ook of de goederen aan andere eisen moeten voldoen, zoals op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).

Online aangifte doen

Bij de Douane doet u online aangifte via het Aangiftesysteem DMS voor de invoer (import) en uitvoer (export) van spullen.

Container Vrijgave Bericht (CVB)

Importeert u goederen van buiten de EU via een Nederlandse haven? U moet gebruik maken van een Container Vrijgave Bericht (CVB). Als gevolg van de CVB-procedure is het niet meer mogelijk om een douaneaangifte in te dienen voordat de goederen zijn gelost. Het CVB is van toepassing op containers, opleggers, stukgoed en bulkgoederen.

EORI-nummer gebruiken

Voor contact met de douane heeft u een EORI-nummer nodig. Dit is een identificatienummer. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification nummer. Voor sommige producten, zoals drank of tabak, heeft u ook een EORI-nummer nodig, als u handelt met andere EU-landen.

AEO-status aanvragen

Met een Authorised Economic Operator-status (AEO-status) bewijst u dat u bij een veilige logistieke keten hoort. De AEO-status is een vergunning die u vaak nodig heeft als u internationaal handelt. U kunt een vergunning AEO aanvragen bij de Douane.

Handel binnen EU

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/