Ondernemersklankbord

Goodwill

De ontastbare meerwaarde van een bedrijf heet goodwill. Lees hier over de soorten goodwill en hoe de waarde van goodwill wordt bepaald.

Goodwill is de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Sommige dingen kunt u precies berekenen, zoals de inventaris en voorraad. Maar aan andere zaken kunt u moeilijker een prijskaartje hangen. Als bijvoorbeeld uw installatiebedrijf extra winst maakt doordat u kundig en gedreven personeel heeft, dan is dit iets waard. Dat heet goodwill en neemt u mee in de verkoopprijs.

Voorbeelden van goodwill

Is uw bakkerij met een goede naam in de regio of een uniek recept voor brood meer waard dan een bakkerij zonder onderscheidend product? Helaas niet. Alleen als u blijvend extra winst maakt door dit bijzondere brood, valt de waarde van uw bedrijf hoger uit door goodwill. Een onderneming kan ook meerwaarde hebben door een sterk merk of een patent.

2 soorten goodwill

Er bestaan 2 soorten goodwill:

  • ondernemingsgoodwill: dit is goodwill zoals in het voorbeeld van de bakkerij met bijzonder brood. Er is ook ondernemingsgoodwill als het bedrijf een goede organisatie heeft of heel klantvriendelijk personeel en hierdoor structureel meer winst maakt.
  • persoonlijke goodwill is goodwill van de ondernemer zelf. Bijvoorbeeld een pedicure met een speciale behandelingstechniek of een kapper die van elk kapsel iets unieks maakt.

Hoe kunt u goodwill berekenen?

Alleen ondernemingsgoodwill heeft effect op de waardebepaling van uw bedrijf. De waarde wordt namelijk hoger door bijvoorbeeld de naam, producten, eventuele octrooien en speciale recepten. Uw opvolger wil de zaak natuurlijk voortzetten met hetzelfde speciale brood, dus daar moet hij voor betalen. Bij persoonlijke goodwill ligt dit anders. Het is nog maar de vraag of de koper van het bedrijf dezelfde kwaliteiten heeft als u. Dit heeft dus geen gevolgen voor de prijs. Laat u voor de waarde van goodwill adviseren door een specialist, zoals een accountant of financieel adviseur. Zij kunnen goodwill berekenen voor u.

Afspraken over de betaling van goodwill

Als u er met de koper niet uitkomt hoeveel de goodwill waard is, kies dan voor een earn-out regeling. De koper voldoet een deel van de goodwill meteen bij de overdracht. Spreek met elkaar af om de resultaten na een bepaalde periode te bekijken. Als de koper blijft profiteren van ’extra winst’, dan kan hij later het restant van de goodwill alsnog voldoen.

Goodwill en de Belastingdienst

Als uw opvolger een bedrag voor goodwill betaalt, dan ziet de Belastingdienst dit bedrag als een onderdeel van de stakingswinst. Hierover moet u belasting betalen. De koper kan de goodwill afschrijven van de brutowinst waardoor die laag blijft.

Advies over goodwill

Vraag ook advies aan een specialist en uw brancheorganisatie.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/