Ondernemersklankbord

Halalvlees en halalproducten exporteren

Exporteert u halalvlees of halalproducten? Dan gelden de regels van de islam en moet u vaak een halalcertificaat hebben.

In veel landen gelden regels voor halalvlees en andere halalproducten. Vaak moet u bijvoorbeeld een halalcertificaat hebben. In Nederland mag ritueel slachten alleen onder toezicht. Check altijd eerst de eisen voordat u een halalproduct gaat exporteren.

Wat is halal?

Halal betekent rein of goed. Een halalproduct moet voldoen aan de regels van de islam. Ook in Nederland. Anders mag een moslim het niet kopen of gebruiken. Dat geldt niet alleen voor vlees of andere voedingsmiddelen. Maar ook voor producten als cosmetica, kleding en medicijnen. In cosmetica mag bijvoorbeeld geen varkensvet of alcohol zitten.

Onderzoek de eisen voor halalcertificering

Niet alle regels en halalcertificeringseisen zijn hetzelfde in de wereld. Hierdoor bestaan er verschillende halalkeurmerken met verschillende logo’s. Ook de producteisen verschillen per land. Onderzoek daarom goed aan welke eisen uw product moet voldoen.

Verkoopt u halalproducten in een niet-islamitisch land? Bijvoorbeeld een Europees land? Dan is een certificaat niet nodig. Maar uw afnemer kan het wel eisen, omdat de klanten anders uw halalproducten niet kopen.

Check of een halalcertificaat verplicht is

Voor de invoer naar islamitische landen moet u voor veel producten een halalcertificaat hebben. Bijvoorbeeld in Indonesië en Saoedi-Arabië. Op de website Access2Markets van de Europese Commissie leest u of een halalcertificaat verplicht is. U kunt hier zoeken op productnaam of de HS-code van het product en het land van bestemming.

Stel dat u schapenvlees wilt exporteren naar Saoedi-Arabië.

Zet in de in de velden van het gele vlak:

  1. Productname or HS code: ‘meat of sheep’ of vul meteen de juiste HS-goederencode in.
  2. Country of origin: Netherlands
  3. Country of destination: Saudi Arabia
  4. Klik op ‘Search'
  5. Kies hier uit de lijst een subcategorie en klik op de HS-code als u die niet heeft ingevuld.
  6. Klik bij het zoekresultaat in de linkerkolom op ‘Procedures and formalities’.
  7. Klik op ‘Specific’. In de lijst ziet u een link naar ‘Halal certificate’ met meer informatie.

Bekijk voor meer informatie de handleiding en de Engelstalige video hoe u de Access2Markets gebruikt.

Check ook de landeninformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bij het onderwerp producteisen leest u of een halalcertificering verplicht is.

Let op wijziging in de regelgeving

De regels kunnen veranderen in een land. U moet bijvoorbeeld al een certificaat voor halalvlees hebben, maar misschien gaat dat voor meer producten gelden. Of een land is net bezig met het invoeren van halalcertificaten. Controleer dat altijd bij uw buitenlandse klant of de halalautoriteit in dat land.

Controleer de certificeringbureaus

Voor een aantal landen moet u voor uw product een halalcertificaat hebben. Vraag bij de lokale halalautoriteiten welke bureaus een certificaat mogen geven. Voor sommige landen vindt u de autoriteiten bij de producteisen in de landeninformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Houd u aan de regels voor ritueel slachten

In Nederland zijn er strenge regels voor het ritueel slachten. U mag dieren namelijk niet slachten zonder verdoving. Voor het ritueel slachten of slachten volgens islamitische wetten is er een uitzondering. Maar dit mag alleen onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). En het mag alleen in slachthuizen die hiervoor toestemming hebben.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/