Ondernemersklankbord

Hoe vindt u uw klanten?

U bent ingeschreven bij de KVK en staat te popelen om te beginnen. Maar de telefoon blijft stil en uw mailbox leeg. Hoe vindt u klanten?

U bent ingeschreven bij de KvK en staat te popelen om te beginnen. Maar de telefoon blijft stil en uw mailbox leeg. Hoe vindt u klanten?

Actief klanten vinden

Als net gestarte ondernemer bent u nog niet bekend. Niet iedereen is gevestigd in een drukke winkelstraat of staat meteen bovenaan in Google. Wacht niet tot de mond-tot-mondreclame potentiële klanten bereikt, maar onderneem zelf actie. Tips om klanten te vinden:

  • Vertel vrienden en kennissen over uw bedrijf: dé manier om aan een eerste opdracht te komen.
  • Benader lokale media voor (gratis) publiciteit.
  • Ontwerp een folder en deel deze uit op een plek waar uw doelgroep komt.
  • Zorg dat uw website zo hoog mogelijk in Google scoort.
  • Maak een online profiel op bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter.

Product klaar? Nu naar de markt!

Hoe brengt u nu uw product of dienst op de markt? Waar doet u als ondernemer goed aan in uw voorbereiding om de markt op een effectieve manier te benaderen. Dan moet u eerst over een aantal dingen nadenken:

  • Wie is uw potentiële klant? Zorg dat u uw potentiële klant goed leert kennen. Bedenk wie uw oplossing het hardst nodig heeft. Zijn dit bedrijven of consumenten? En wat voor type klant is het?
  • Hoe ziet de markt van uw product of dienst eruit? Hoe groot is uw doelgroep? Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de markt?
  • Wie zijn uw concurrenten? Onderzoek hoe uw zich kunt onderscheiden. Bekijk bijvoorbeeld websites van uw concurrenten, vraag offertes of pak simpelweg de telefoon op.
  • Wat wordt uw verdienmodel? Hoeveel is uw klant bereid te betalen en welke vorm van afrekenen is het meest passend?
  • Wat wordt uw verkoopverhaal? Zorg ervoor dat u kort en krachtig kunt vertellen hoe u inspeelt op de wensen en behoeften van uw klant. Zet deze pitch in via allerlei promotiekanalen, zoals uw netwerkbijeenkomsten, een website en social media.

Klanten vinden via online en offline netwerken

Door netwerkbijeenkomsten in uw regio te bezoeken, zorgt u ervoor dat mensen u en uw bedrijf leren kennen. Het kost tijd, maar netwerken is de beste manier om klanten te vinden. Online kunt u uw bedrijf presenteren via een website. Op sociale netwerken vertelt u wat u doet en komt u met andere ondernemers in contact.

De opdracht binnenhalen

Waarom zou een klant voor u kiezen? Zorg dat u in 10 seconden antwoord kan geven op deze vraag. Wees duidelijk in wat u doet en kunt. Een leuke (kortings)actie trekt de aandacht en kan twijfelaars over de streep trekken om met u in zee te gaan.

Webinar: Als zzp'er de markt op

In dit webinar, dat onderdeel uitmaakte van de uitzending Starten als zzp'er, krijgt u tips over onderscheidend vermogen en zichtbaarheid.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/