Ondernemersklankbord

Hoe werkt een faillissement (verloop & procedure)

Als u uw schulden niet meer kunt betalen gaat u failliet. Lees hier meer over de procedure bij faillissement.

Uw onderneming heeft financiële problemen. Als u uw schulden niet meer kunt betalen gaat u failliet. Of u wordt toegelaten tot de schuldsanering. Lees wat er gebeurt bij een faillissement. En wat u kunt doen om een faillissement te voorkomen.

Wat is een faillissement?

Uw bedrijf heeft financiële problemen. Er komt te weinig geld binnen, uw bank leent u geen geld meer en u kunt uw rekeningen niet meer betalen. Als u zelf geen betalingsafspraken meer kunt maken met schuldeisers dan kan de rechtbank u failliet verklaren.

Tussen de aanvraag van uw faillissement en het einde van uw faillissement zitten verschillende stappen. Misschien vindt u in de tussentijd een andere oplossing om uw bedrijf te redden. Als dat niet zo is, houdt uw bedrijf aan het einde van het faillissement op te bestaan.

Faillissement voorkomen

U kunt verschillende dingen doen om een faillissement te voorkomen:

Wanneer gaat u failliet?

Als u geen betalingsafspraken meer kunt maken met schuldeisers en deze niet meer betaalt, kan de rechtbank uw bedrijf failliet verklaren. Voordat de rechter beslist, moet er faillissement aangevraagd zijn. U kunt deze procedure zelf starten, maar iemand die nog geld van u krijgt kan dit ook doen.

Verloop faillissement

Einde faillissement

Aansprakelijkheid voor schulden bij faillissement

Uw aansprakelijkheid voor schulden hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Is uw bedrijf een rechtspersoon, zoals  een bv of nv? Dan hoeft u schuldeisers niet met eigen geld te betalen. Tenzij u op persoonlijke titel heeft meegetekend voor een schuld. Of als er sprake is van wanbestuur

Heeft u een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak of vof? Dan bent u privé verantwoordelijk voor de schulden van uw bedrijf. U moet met eigen geld de schulden betalen.

Lees meer over wanneer u met uw eigen geld aansprakelijk bent.

Doorstart na faillissement

Heeft u een bedrijf met rechtspersoonlijkheid? Dan hoeft een faillissement niet het einde te zijn van uw bedrijf. Soms is een doorstart van uw bedrijf mogelijk. U kunt deze mogelijkheid al onderzoeken voordat de rechter u failliet verklaart.

Animatie: Faillissement? Kom in actie

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/