Ondernemersklankbord

Importdocumenten

Bij import krijgt u te maken met documenten. Met sommige betaalt u minder invoerrechten. Lees meer over importdocumenten.

Gaat u producten importeren naar Nederland? Check of en welke documenten u nodig heeft. En met welke documenten u minder invoerrechten betaalt. 

Douanedocumenten

Als u goederen van buiten de Europese Unie (EU) importeert, moet u aangifte doen bij de Douane. Vaak betaalt u ook belastingen zoals invoerrechten.

Meestal doet een vervoerder of een douanevertegenwoordiger aangifte voor u. Wilt u zelf aangifte doen? Neem dan contact op met de DouaneTelefoon.

Preferentiële oorsprongsdocumenten en -verklaringen

Met preferentiële oorsprongsdocumenten en -verklaringen betaalt u minder of geen invoerrechten. U kunt ze alleen gebruiken als u importeert uit landen waarmee de EU handelsverdragen heeft. De producten moeten wel zijn gemaakt of bewerkt in het land waaruit u importeert, helemaal of voor een deel. Het oorsprongsdocument bewijst dat.

Welk oorsprongsdocument of -certificaat u nodig heeft, hangt onder andere af van uit welk land u importeert:

  • Attest van oorsprong

    Importeert u uit bepaalde ontwikkelingslanden? Dan betaalt u vaak geen of minder invoerrechten met het attest van oorsprong. U kunt het attest van oorsprong ook gebruiken bij import uit sommige andere landen. Bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Japan en Singapore.

  • EUR.1- of EUR-MED-certificaat

    De EU heeft handelsverdragen met landen waardoor u met een EUR.1- of EUR-MED-certificaat minder of geen invoerrechten betaalt.

  • Factuurverklaring

    Met een factuurverklaring van uw leverancier betaalt u voor de meeste producten minder of geen invoerrechten. Deze verklaring gebruikt u in plaats van het EUR.1 of EUR-MED certificaat. Een factuurverklaring kunt u alleen gebruiken als de waarde van de zending van preferentiële oorsprongsproducten lager is dan € 6.000.

  • A.TR-certificaat

    Als u importeert uit Turkije betaalt u met een A.TR-certificaat voor de meeste producten geen invoerrechten. Uw Turkse leverancier vraagt het A.TR-certificaat aan bij de Turkse douane.

Transportdocumenten

U kunt uw product op verschillende manieren naar Nederland laten vervoeren: over de weg, per spoor, per schip of met het vliegtuig. Voor elk vervoermiddel heeft u andere transportdocumenten nodig.

Andere documenten

Voor bepaalde producten heeft u extra importdocumenten nodig. Bijvoorbeeld een gezondheidscertificaat als u bepaalde planten en plantaardige producten invoert. Of invoervergunningen en -certificaten voor bepaalde bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten of voor strategische goederen. Zo controleert de Douane of u voldoet aan de regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu.

 

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/