Ondernemersklankbord

Inschrijven bij KVK voor zzp’ers uit de EU

Woont u in de EU en wilt u in Nederland (tijdelijk) zzp’er worden? Lees in dit stappenplan hoe u zich inschrijft bij KVK.

Woont u in de Europese Unie en wilt u in Nederland (tijdelijk) zzp’er worden? Lees hier wat voor u geldt.

Als u als zzp’er in Nederland wilt werken, schrijft u zich in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Wilt u korter dan 4 maanden aaneengesloten in Nederland ondernemen als zzp’er? Dan volgt u andere stappen dan als u voor langere tijd komt.

Lees hieronder de stappen per situatie.

U wilt langer dan 4 maanden aaneengesloten in Nederland verblijven en werken als zzp’er

1. Ga op zoek naar een woonadres in Nederland

2. Registreer uzelf in de Basisregistratie Personen

Maak een afspraak bij de gemeente waar u woont. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Laat u registreren in de Basisregistratie Personen. U krijgt daarna een burgerservicenummer (BSN). De inschrijving bij de gemeente is gratis.

3. Registreer uw bedrijf in het Handelsregister bij KVK

Maak online een afspraak bij KVK. Doorloop de stappen in het digitale inschrijfformulier en vul daarbij uw bedrijfsgegevens in. Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar uw afspraak bij een KVK-kantoor. U mag uw woonadres gebruiken als zaakadres als u de activiteiten vanaf uw woonadres uitoefent.

Huurt, koopt of pacht u een bedrijfsruimte? Neem dan een getekend huur-, koop- of pachtcontract mee.

Voor de inschrijving van uw bedrijf in het Handelsregister betaalt u € 80,10 (inschrijfvergoeding). 

U wilt korter dan 4 maanden aaneengesloten in Nederland werken als zzp’er

1. Zorg voor een Nederlands zaakadres

Gebruik bijvoorbeeld het adres van uw boekhouder of van een opdrachtgever. Vraag om een getekend document waarin de boekhouder of opdrachtgever toestemming geeft om zijn adres te gebruiken. Huurt, koopt of pacht u een bedrijfsruimte? Regel dan een getekend huur-, koop- of pachtcontract en neem deze mee tijdens uw inschrijving bij KVK (stap 3).

2. Registreer uzelf als niet-ingezetene

Als u maximaal 4 maanden in Nederland wilt werken als zzp’er (bijvoorbeeld voor een tijdelijke klus) maar niet in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI) Zoek een gemeente met een RNI-loket en maak een afspraak. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. U geeft uw woonadres in de Europese Unie op. U krijgt daarna een burgerservicenummer (BSN). De inschrijving bij de gemeente is gratis.

3. Registreer uw bedrijf in het Handelsregister bij KVK

Maak online een afspraak bij KVK. Doorloop de stappen in het digitale inschrijfformulier en vul daarbij uw bedrijfsgegevens in. Neem een geldig legitimatiebewijs naar uw afspraak bij een KVK-kantoor. Voor de inschrijving van uw bedrijf in het Handelsregister betaalt u € 80,10 (inschrijfvergoeding). 

Neem ook een document mee dat uw woonadres in de Europese Unie aantoont. Bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister van uw woonplaats. Of een gelegaliseerde kopie daarvan. U mag ook een origineel bewijs of gelegaliseerde kopie van een bank of een andere officiële instantie gebruiken waarop uw woonadres staat vermeld. Het document mag niet ouder zijn dan een maand. Het woonadres op het bewijsdocument moet hetzelfde adres zijn als waarmee u zich heeft ingeschreven bij het RNI-loket.

Heeft u (tijdelijk) geen bedrijfsactiviteiten? Dan kan KVK uw registratie in het Handelsregister beëindigen.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/