Ondernemersklankbord

Kleineondernemersregeling (KOR)

Met de kleineondernemersregeling (KOR) betaalt u minder btw aan de Belastingdienst. Kijk hier of u voor de KOR in aanmerking komt.

Met de kleineondernemersregeling (KOR) betaalt u minder btw aan de Belastingdienst. Kijk hier of u voor de KOR in aanmerking komt.

Heeft u per kalenderjaar een omzet van niet meer dan € 20.000? Dan kunt u kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Als u meedoet aan de KOR:

  • berekent u geen btw aan uw klanten
  • doet u geen btw-aangifte meer (in een aantal gevallen doet u incidenteel btw-aangifte)
  • kunt u de btw over zakelijke kosten en investeringen niet aftrekken

Meedoen aan de KOR betekent minder administratieve verplichtingen voor de btw. De KOR geldt voor alle activiteiten binnen uw onderneming. Ook als u verschillende subnummers voor de btw heeft.

Let op: het kan zijn dat u de btw-aftrek moet herzien als u de KOR gebruikt.

Wanneer komt u in aanmerking voor de KOR?

De KOR is een btw-vrijstelling voor:

  • natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden daarvan (zoals eenmanszaken, maatschappen of vennootschappen onder firma)
  • rechtspersonen (zoals stichtingen, verenigingen en bv's)

Als u wilt meedoen met de KOR, moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • U bent btw-ondernemer.
  • Uw omzet is niet meer dan € 20.000 per kalenderjaar.
  • Uw onderneming is gevestigd in Nederland. Of u heeft hier een vaste inrichting.

Controleer met het hulpmiddel Kleineondernemingsregeling of u in aanmerking komt. Als u met de KOR meedoet, is dat voor ten minste 3 jaar. Komt uw omzet toch boven de € 20.000 uit dan moet u dit meteen doorgeven aan de Belastingdienst.

De KOR is niet altijd financieel voordelig, bekijk of u beter wel of niet kunt meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR).

Aanmelden voor de KOR

U kunt zich aanmelden voor de KOR met het formulier Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling. Uw aanmelding moet uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van uw aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn.

Blijft uw omzet onder de registratiedrempel van € 1.800 per jaar en kunt u zich niet inschrijven bij KVK? Dan hoeft u zich niet te melden als btw-ondernemer en maakt u automatisch gebruik van de KOR.

Had u op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan heeft de Belastingdienst u automatisch aangemeld voor de KOR. Wilt u dit niet? Dan moet u zich afmelden voor de KOR.

Oude kleineondernemersregeling

De oude kleineondernemersregeling (KOR) kunt u niet meer toepassen op de huidige aangiftetijdvakken. Wilt u de oude KOR toepassen bij de aangifte over een periode vóór 1 januari 2020? Dan moet u een suppletie-aangifte doen. U kunt de oude KOR toepassen of aanpassen in de rubriek ‘Vermindering volgens de kleineondernemersregeling’.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/