Ondernemersklankbord

Legionella voorkomen

Lopen mensen op uw locatie kans op legionella? Lees over legionellapreventie en of een legionellabeheersplan nodig is.

Lopen mensen op uw locatie kans op legionella? Lees over legionellapreventie en of een legionellabeheersplan nodig is.

Bent u eigenaar van een gebouw? Dan bent u verantwoordelijk voor de kwaliteit van het kraanwater. U moet ervoor zorgen dat mensen geen legionella krijgen. Voor sommige bedrijven en organisaties gelden strenge regels op het gebied van legionellapreventie.

Wat is legionella?

Legionella (veteranenziekte) is een ontsteking van de luchtwegen. Legionellabacteriën kunnen ontstaan in water met een temperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius. Bijvoorbeeld:

  • kraanwater
  • zwembadwater
  • sproeiwater bij tuincentra en (auto)wasstraten
  • koelwater in natte koeltorens

Iemand kan legionella krijgen door de bacterie in te ademen via waterdruppeltjes (nevel) in de lucht.

Bedrijven met een groter risico op legionella

Voor sommige bedrijven gelden strenge regels om legionella te voorkomen (legionellapreventie). Omdat mensen daar een groot risico lopen om legionella te krijgen. Dit soort prioritaire locaties zijn bijvoorbeeld:

  • ziekenhuizen
  • zorginstellingen
  • sauna's
  • zwembaden en locaties met (zwem)baden, zoals wellnesscentra en prostitutiebedrijven
  • hotels, bed & breakfasts en pensions (logiesverblijven) met meer dan 5 slaapplaatsen
  • asielzoekerscentra

Heeft u zo'n bedrijf of instelling? Dan moet u verplichte maatregelen nemen tegen legionella.

Verplichte risicoanalyse

U moet een risicoanalyse laten doen door een erkend adviseur. Controleer of de adviseur een BRL 6010-certificaat heeft. Dit onderzoek laat zien waar in uw bedrijf de legionellabacterie groeit of kan gaan groeien.

Legionellabeheersplan

Op basis van de risicoanalyse moet u een bedrijf met een BRL 6010 certificaat een legionellabeheersplan laten maken. Hierin staat wat u moet doen om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan.

U moet maatregelen nemen zodat de legionellabacterie niet (verder) kan groeien. Bijvoorbeeld door vaak de leidingen door te spoelen.

Watercontrole

Elk half jaar moet u het water laten controleren op legionella door een erkend monsternemer. Zitten in het watermonster meer legionellabacteriën dan 100 kolonievormende eenheden per liter (kve/l)? Dan moet u maatregelen nemen.

Gaat het om meer dan 1.000 kve/l? Dan moet u dit binnen 48 uur melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). U moet direct maatregelen nemen om de oorzaak van de legionellabesmetting op te lossen.

Voor bad- en zwemwater gelden andere regels. Als bad- of zwemwater 100 kve/l of meer bevat, moet u dit melden bij uw provincie. Dit kan altijd via het Omgevingsloket. In sommige situaties kan het ook bij een omgevingsdienst of op de website van uw provincie.

Logboek bijhouden

U moet een logboek bijhouden waarin u registreert welke maatregelen u wanneer heeft genomen.

Clusterbesmetting legionella melden

Hebben 2 of meer mensen in minder dan 2 jaar legionella opgelopen op dezelfde locatie? Dan heet dat een clusterbesmetting. Dan wordt bronopsporing gedaan met behulp van watermonsters. U moet dan uw bedrijf of locatie laten onderzoeken door de ILT.

Natte koeltorens melden

Gebruikt u een natte koeltoren om uw gebouw of een fabrieksproces te verkoelen? Dan moet u dat melden bij uw gemeente via het Omgevingsloket. Koeltorens verspreiden kleine mistdruppels waardoor legionellabacteriën makkelijk in de lucht terecht komen.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Antwoord voor bedrijven

Telefoonnummer(s):

088 - 042 44 00

Links:

Bekijk alle contactopties

/vragen-over-wetten-en-regels/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/