Ondernemersklankbord

Omscholen voor ondernemers en medewerkers

Wilt u uw medewerkers laten omscholen of bijscholen? Of zoekt u een omscholingstraject voor uzelf? De overheid helpt u.

De markt verandert steeds. Om als bedrijf te groeien of te overleven, wilt u hierop inspelen. Maar wat als u of uw medewerkers daarvoor de kennis en vaardigheden missen? Dan kunt u denken aan omscholen of bijscholen. De overheid biedt verschillende regelingen en subsidies voor een omscholingstraject.

Waarom een omscholingstraject?

Omscholen of bijscholen kan een oplossing zijn in bijvoorbeeld deze situaties:

  • U heeft vakmensen nodig, maar u krijgt geen of weinig reacties op uw vacatures. U heeft wel mensen in dienst die graag ander werk willen doen. Of u kent werkzoekenden die gemotiveerd zijn, maar niet de juiste opleiding hebben. Een omscholingstraject is dan een oplossing.
  • Er is minder vraag naar het werk dat sommige medewerkers van u doen. Bijvoorbeeld door digitalisering. Of een medewerker kan zijn huidige werk niet meer doen door een ongeval of (langdurige) ziekte. Met omscholen kunt u deze medewerkers opleiden voor ander werk. Binnen of buiten uw bedrijf. 
  • U heeft als zzp’er te weinig inkomsten uit uw huidige werk. Wel ziet u kansen in andere werkzaamheden. U heeft hier alleen niet de juiste kennis en vaardigheden voor. Door omscholen of bijscholen kunt u misschien meer inkomsten krijgen.

Kijk welke regelingen er voor u zijn

De overheid vindt het belangrijk dat bedrijven en werknemers zich blijven ontwikkelen. Daarom helpt zij hierbij met bijvoorbeeld subsidies en leningen. U kunt gebruikmaken van deze regelingen:

Ga in gesprek over ontwikkeling en opleiding

Het is voor uw bedrijf belangrijk dat uw medewerkers zich blijven scholen en ontwikkelen. Daardoor kunt u beter inspelen op veranderingen in de markt. Ga daarom regelmatig in gesprek met uw medewerkers: wat hebben zij nodig om nu en in de toekomst goed hun werk te kunnen doen? 

Vraag hulp via uw gemeente

Bent u zzp’er en heeft u een bepaalde opleiding nodig om ander werk te gaan doen? Dan kan de gemeente u misschien helpen om die te vinden. Ook als werkgever kunt u bij uw gemeente terecht als u hulp wilt bij de begeleiding van een medewerker naar ander werk.

Ondersteuning verschilt per gemeente

De ondersteuning kan per gemeente verschillen. U kunt voor hulp contact opnemen met 1 van de 35 regionale mobiliteitsteams (RMT's) in Nederland. De teams bestaan uit adviseurs van onder meer uw gemeente, UWV, vakbonden, scholen en werkgeversorganisaties.

De gratis hulp kan zijn:

  • coaching
  • om- en bijscholing
  • hulp bij zoeken naar (bij)baan in loondienst
  • leren in de praktijk

Vind een RMT bij u in de buurt.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/