Ondernemersklankbord

Omscholen voor ondernemers en medewerkers

Wilt u uw medewerkers laten omscholen of bijscholen? Of zoekt u een omscholingstraject voor uzelf? De overheid helpt u.

De markt verandert steeds. Om als bedrijf te groeien of te overleven, wilt u hierop inspelen. Maar wat als u of uw medewerkers daarvoor de kennis en vaardigheden missen? Dan kunt u denken aan omscholen of bijscholen. De overheid biedt verschillende regelingen en subsidies voor een omscholingstraject.

Waarom een omscholingstraject?

Omscholen of bijscholen kan een oplossing zijn in bijvoorbeeld deze situaties:

  • U heeft vakmensen nodig, maar u krijgt geen of weinig reacties op uw vacatures. U heeft wel mensen in dienst die graag ander werk willen doen. Of u kent werkzoekenden die gemotiveerd zijn, maar niet de juiste opleiding hebben. Een omscholingstraject is dan een oplossing.
  • Er is minder vraag naar het werk dat sommige medewerkers van u doen. Bijvoorbeeld door digitalisering. Of een medewerker kan zijn huidige werk niet meer doen door een ongeval of (langdurige) ziekte. Met omscholen kunt u deze medewerkers opleiden voor ander werk. Binnen of buiten uw bedrijf. 
  • U heeft als zzp’er te weinig inkomsten uit uw huidige werk. Wel ziet u kansen in andere werkzaamheden. U heeft hier alleen niet de juiste kennis en vaardigheden voor. Door omscholen of bijscholen kunt u misschien meer inkomsten krijgen.

Kijk welke regelingen er voor u zijn

De overheid vindt het belangrijk dat bedrijven en werknemers zich blijven ontwikkelen. Daarom helpt zij hierbij met bijvoorbeeld subsidies en leningen. U kunt gebruikmaken van deze regelingen:

Ga in gesprek over ontwikkeling en opleiding

Het is voor uw bedrijf belangrijk dat uw medewerkers zich blijven scholen en ontwikkelen. Daardoor kunt u beter inspelen op veranderingen in de markt. Ga daarom regelmatig in gesprek met uw medewerkers: wat hebben zij nodig om nu en in de toekomst goed hun werk te kunnen doen? Gebruik hiervoor de tips en tools voor leren en ontwikkelen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Vraag hulp via uw gemeente

Bent u zzp’er en heeft u een bepaalde opleiding nodig om ander werk te gaan doen? Dan kan de gemeente u misschien helpen om die te vinden. Ook als werkgever kunt u bij uw gemeente terecht als u hulp wilt bij de begeleiding van een medewerker naar ander werk.

Ondersteuning verschilt per gemeente

De ondersteuning kan per gemeente verschillen. U kunt voor hulp contact opnemen met 1 van de 35 regionale mobiliteitsteams (RMT's) in Nederland. De teams bestaan uit adviseurs van onder meer uw gemeente, UWV, vakbonden, scholen en werkgeversorganisaties.

De gratis hulp kan zijn:

  • coaching
  • om- en bijscholing
  • hulp bij zoeken naar (bij)baan in loondienst
  • leren in de praktijk

Vind een RMT bij u in de buurt.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/