Ondernemersklankbord

Ontbinding van een rechtspersoon

Wilt u een rechtspersonen stoppen? Dan moet u deze eerst ontbinden. Lees hier wat u moet regelen voor ontbinding.

Wilt u uw bv, nv, coöperatie, vereniging, stichting of onderlinge waarborgmaatschappij stoppen? Dan moet u deze rechtspersoon eerst ontbinden. Lees hier hoe u een rechtspersoon ontbindt.

Wat is ontbinden? 

Ontbinden is een van de stappen die u moet zetten om een rechtspersoon te stoppen. Ontbinden betekent dat alle activiteiten van de rechtspersoon ophouden. Een ontbonden rechtspersoon kan daarna tijdelijk blijven bestaan om mogelijke schulden te betalen en het bezit te verkopen (vereffenen). Meestal is voor het ontbinden van een rechtspersoon een ontbindingsbesluit nodig (van aandeelhouders, de leden of het bestuur). Hoe het proces van ontbinden precies gaat, hangt af van de situatie.

Verschillende manieren voor ontbinding rechtspersoon

Geef de ontbinding door aan KVK 

Dit doet u met formulier 17a ‘Ontbinding rechtspersoon’ op KVK.nl. Om het formulier in te kunnen vullen moet u weten hoeveel schulden en bezit de rechtspersoon heeft.  

Lees meer over het bepalen van uw situatie en het invullen van formulier 17a ‘Ontbinding rechtspersoon’.  

Hoe gaat het verder na ontbinden? 

Let op gevolgen bij ontbinden 

Het ontbinden van uw bedrijf of organisatie kan gevolgen hebben voor uw bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen. Als uw rechtspersoon is uitgeschreven bij KVK, kunt u bijvoorbeeld niet meer bij uw zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van de organisaties wat de gevolgen zijn van de stappen die u neemt, voordat u uw rechtspersoon uitschrijft bij KVK. Wilt u de bankrekening, een vergunning of een contract van de rechtspersoon bijvoorbeeld opzeggen, doe dit dan voordat u de rechtspersoon uitschrijft.

Lees ook het Stappenplan bedrijf stoppen om u voor te bereiden op het stoppen met uw bedrijf.  

Vereniging van eigenaren (vve) 

Voor het ontbinden van een vereniging van eigenaren moet u naar de notaris. Deze maakt een officieel document (akte) waarin staat dat de splitsing stopt. U stuurt de akte samen met het formulier voor ontbinding van een rechtspersoon naar KVK. De regels van de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie gelden hier niet.  

Vof, maatschap en cv  

Voor het beëindigen van personenvennootschappen, zoals een vof, maatschap of commanditaire vennootschap, gelden andere regels. Personenvennootschappen zijn geen rechtspersonen.    

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/