Ondernemersklankbord

Ontslag en reorganisatie bij financiële problemen

Heeft uw bedrijf financiële problemen? Misschien moet u reorganiseren. Lees wat de regels zijn bij reorganisatie en ontslag.

Heeft uw bedrijf financiële problemen? Misschien denkt u na over ontslag of een reorganisatie. Lees wat u in verschillende situaties mag en kan doen om uw bedrijf te redden als u personeel heeft.

U heeft tijdelijke financiële problemen

U heeft tijdelijk problemen en wil uw personeel houden voor als het weer beter gaat. Bijvoorbeeld omdat uw problemen heeft door het weer of de politieke situatie in het land waar u zakendoet. Deze mogelijkheden zorgen dat u niet verder in de financiële problemen komt:

U moet uw bedrijf blijvend veranderen (reorganisatieontslag)

U moet uw bedrijf veranderen om te overleven. Kan dat niet met het personeel dat u nu heeft? Dan moet u reorganiseren. Een reorganisatie is een verandering in uw organisatie. Bijvoorbeeld omdat uw bedrijf op een andere manier gaat werken.

Reorganisatieplan

Reorganiseren heeft vaak gevolgen voor (een deel van) uw personeel. Uw werknemers kunnen hun werk verliezen. U moet een reorganisatie goed voorbereiden. Maak daarom een reorganisatieplan.

U heeft verschillende mogelijkheden om uw werknemers te ontslaan als uw moet reorganiseren:

U kunt het salaris niet meer betalen

Kan uw bedrijf niet blijven bestaan (u gaat failliet)?  En kunt u het salaris van uw personeel niet meer betalen? Meld zo snel mogelijk uw betalingsonmachtUWV neemt de loonbetaling dan over.

Lees meer over de mogelijkheden in uw situatie: 

Sociaal plan opstellen

Als u uw werknemers moet ontslaan, heeft u vaak een sociaal plan nodig. In een sociaal plan staan afspraken waar u zich aan moet houden bij ontslag of overplaatsing van werknemers. Bijvoorbeeld bij een verhuizing. Een sociaal plan is niet verplicht. Meestal staan er afspraken over in de cao. Heeft u geen sociaal plan? Dan moet u de ondernemingsraad vertellen over de gevolgen voor uw personeel.

Lees meer over een sociaal plan opstellen.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/