Ondernemersklankbord

Re-integratie bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Wordt uw werknemer ziek? Dan moet u er samen alles aan doen om uw medewerker weer aan het werk te krijgen. Lees hier meer.

Wordt uw werknemer ziek? Dan moet u er samen alles aan doen om uw werknemer weer aan het werk te krijgen. Binnen uw bedrijf of bij een andere werkgever. Lees welke stappen belangrijk zijn.

Wat is re-integratie?

Re-integratie betekent dat uw zieke werknemer opnieuw aan het werk gaat. U bent samen verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat uw werknemer weer kan werken. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw werknemer weer te laten werken. 

Bijvoorbeeld door:

Lukt het niet in de oude functie? Dan moet u ander werk vinden binnen uw bedrijf. Uw bedrijfsarts helpt u hierbij.

Re-integratie bij andere werkgever

Lukt het niet om binnen uw bedrijf ander werk te vinden voor uw werknemer? Ga dan samen op zoek naar werk bij een ander bedrijf. Bijvoorbeeld bij een zusterorganisatie of een bedrijf dat u kent uit uw netwerk. Begin hier op zijn laatst 1 jaar nadat uw werknemer ziek is geworden mee. Re-integratiebureaus kunnen u helpen met de re-integratie bij een andere werkgever.

Re-integreren via detachering

Uw werknemer kan ook via detachering weer gaan werken. Uw werknemer blijft dan in dienst bij u, maar re-integreert voor een bepaalde tijd bij een andere werkgever. Een werknemer kan er ook voor kiezen om te re-integreren door een eigen bedrijf te starten.

Belangrijke stappen bij ziekte werknemer

Tijdens het re-integratietraject zijn een aantal (verplichte) stappen belangrijk. Zorg dat u alle stappen op het juiste moment doet. Lees ook welke documenten u nodig heeft.

Zo snel mogelijk

Geef zo snel mogelijk aan de arbodienst of bedrijfsarts door dat uw werknemer ziek is. In sommige situaties vraagt u als werkgever een Ziektewet-uitkering aan voor uw werknemer. U doet dit door de werknemer ziek te melden bij UWV.

Binnen 6 weken

Schakel een bedrijfsarts in om te beoordelen wat uw werknemer nog wel kan doen. De bedrijfsarts maakt een probleemanalyse. Hierin staat waarom de werknemer niet meer kan werken, wat de mogelijkheden voor herstel zijn en wanneer hij denkt weer te kunnen werken.

Start met een re-integratiedossier. Leg steeds vast welke stappen u neemt om uw werknemer weer aan het werk te helpen.

Iedere 6 weken

Voer voortgangsgesprekken met uw werknemer. Maak hiervan steeds een verslag. Stel het plan van aanpak bij, als dat nodig is. Dat doet u in het formulier (Eerstejaars)evaluatie. Deze verslagen zijn nodig voor het re-integratieverslag.

Uiterlijk in de 8e week van de ziekte

Maak samen met uw werknemer een plan van aanpak. Beschrijf wat u allebei doet om de werknemer weer aan het werk te krijgen. En welke hulp daarbij nodig is. U gebruikt de informatie van de probleemanalyse. UWV heeft hiervoor een format. Het plan is een onderdeel van het re-integratiedossier.

Sinds 1 juli 2023 is het wettelijk verplicht om uw visie te geven op de re-integratie. U moet opschrijven wat u van de re-integratie vindt en wat u ervan verwacht. Voeg uw visie toe aan het plan van aanpak.

Week 42

Meld uw werknemer langdurig ziek bij het UWV. Dat doet u uiterlijk op de eerste werkdag na de 42e ziekteweek. Dat heet de 42e-weekmelding. 

Heeft u een 42e-weeksmelding gedaan? Maar is uw werknemer weer volledig aan het werk? Dan kunt u uw werknemer beter melden.

Week 52

Is uw werknemer na 1 jaar nog ziek? Maak samen met uw werknemer de Eerstejaarsevaluatie. U bespreekt samen hoe de re-integratie gaat. Maak eventueel nieuwe afspraken. Leg alles vast in het formulier Eerstejaarsevaluatie. U kunt voor het gesprek advies vragen aan de bedrijfsarts over de verdere re-integratie.

Bewaar het formulier en het plan van aanpak als onderdeel van het re-integratieverslag. U heeft dit verslag nodig als uw werknemer langer dan 2 jaar ziek is en een WIA-uitkering aanvraagt.

Week 91

Geef samen met uw werknemer in de Eindevaluatie aan hoe de re-integratie is gegaan. Gebruik hierbij het Actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst.

Week 93

Uw werknemer moet een WIA-aanvraag indienen bij het UWV. Dat hoeft alleen als het niet lukt om weer aan het werk te gaan. Is uw werknemer bijna beter? Dan kan uw werknemer u vragen om het loon langer door te betalen.

Wat moet uw werknemer doen tijdens het re-integratietraject?

Uw werknemer moet meewerken aan zijn re-integratie. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw werknemer: 

  • tijdelijk ander werk moet doen binnen uw bedrijf
  • zich aan de afspraken moet houden
  • de regels moet volgen rond ziekte en verzuim in de wet of cao
  • passend werk moet accepteren binnen of buiten uw bedrijf
  • afspraken uit het plan van aanpak nakomen
  • naar afspraken gaat met de arbodienst of bedrijfsarts
  • initiatief toont en voorstellen doet voor ander werk

Wat hoeft uw werknemer niet te doen tijdens het re-integratietraject?

  • Extra informatie met u delen over de ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ziekmelden is voldoende.
  • De bedrijfsarts toestemming geven voor het gebruik van medische gegevens.

Houdt uw werknemer zich niet aan deze afspraken? Dan mag u tijdelijk minder loon betalen of zelfs helemaal geen loon betalen. Lees meer over loondoorbetaling bij ziekte.

Re-integratieverslag maken

Het re-integratieverslag heeft u nodig als uw werknemer een WIA-uitkering gaat aanvragen. Daarin staat wat u en uw werknemer samen hebben gedaan om weer aan het werk te kunnen. UWV gebruikt de informatie om te beoordelen of uw werknemer de uitkering kan krijgen.

De volgende documenten vormen samen het re-integratieverslag:

  • probleemanalyse en eventuele bijstellingen (bijstelling probleemanalyse)
  • plan van aanpak
  • (eerstejaars)evaluatie
  • actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst
  • eindevaluatie

Wat als de re-integratie niet goed gaat?

Komt u er niet uit met uw werknemer? En kunt u niet verder met de re-integratie? Dan kunt u UWV vragen om een deskundigenoordeel. U hoeft niets te doen met het oordeel. Het UWV betrekt het oordeel wel bij de beoordeling van het re-integratieverslag.

U kunt over 4 situaties een oordeel van een deskundige aanvragen:

  • Of uw werknemer weer volledig kan werken, zonder aanpassingen.
  • Of het werk dat uw werknemer moet of wil doen, passend is.
  • Of uw werknemer voldoende doet of gedaan heeft aan de re-integratie.
  • Over regelmatig ziekteverzuim van uw werknemer.

Uw werknemer mag zelf ook vragen om een deskundigenoordeel. Bijvoorbeeld als uw werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Telefoonnummer(s):

Links:

Rijksoverheid.nl

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en-werkgelegenheid/contact

Forums: