Ondernemersklankbord

Soorten subsidies en regelingen

De overheid helpt ondernemers op verschillende manieren. Bekijk welke soorten subsidies en regelingen er zijn.

De overheid helpt ondernemers met subsidies en regelingen. Soms is dat met geld of een lening, maar er zijn ook andere manieren. Bijvoorbeeld door u in contact te brengen met mensen die kunnen helpen met uw bedrijfsplannen. 

Subsidie

Door een subsidie krijgt u financiële steun van bijvoorbeeld de rijksoverheid, de provincie of een gemeente. U krijgt meestal geld. Maar het kan bijvoorbeeld ook een voucher zijn waarmee u (een deel) van de kosten van advies of een vakbeurs kunt betalen. 

Krediet, lening of borgstelling

De overheid geeft ook kredieten, leningen of borgstellingen. Een lening is een eenmalige financiering bedoeld voor een investering. Een krediet is een geldbedrag waaruit u tot een vaste limiet geld mag opnemen wanneer u dat nodig heeft. Een krediet of lening betaalt u altijd terug. Terugbetalen mag wel onder goede voorwaarden, bijvoorbeeld met minder of geen rente. Soms krijgt u belastingvoordeel.

Bij een borgstelling of een garantstelling leent u geld bij een bank of andere financier. De overheid staat garant en betaalt de lening of een deel daarvan terug als u dat zelf niet meer kunt. De financier weet zeker dat het geïnvesteerde geld terugkomt en loopt daarom minder risico. Zo krijgt u makkelijker een lening van een financier.

Belastingvoordeel

Door belastingvoordelen (fiscale voordelen) betaalt u onder bepaalde voorwaarden minder belasting. Bijvoorbeeld omdat u nog maar net bent gestart met uw bedrijf. Of omdat u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. 

Samenwerkingsprogramma

Bij samenwerkingsprogramma’s helpt de overheid meerdere bedrijven of (maatschappelijke) organisaties die samen aan een project werken. De overheid kan bijvoorbeeld makkelijker een vergunning verlenen of knelpunten in de wetten en regels oplossen.

Uitkering

Een uitkering is een bedrag dat u van de overheid krijgt. U krijgt het als u bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt bent. Met dit geld kunt u uw vaste lasten betalen. Soms kunt u een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer een baan aanbieden voor een bepaalde periode en met behoud van uitkering.

Prijsvraag

Bij een prijsvraag van de overheid kunt u een idee, een product of een project indienen. Een jury bepaalt dan welke inzending wint. De prijs kan een geldbedrag zijn. Maar soms krijgt de winnaar hulp, of mag hij het idee of project ook echt gaan uitvoeren.  

Steun van de overheid op thema

De overheid stimuleert en helpt ondernemers op verschillende belangrijke onderwerpen. Er is misschien een geschikte regeling voor u als u actief bent op de volgende terreinen:

Europese subsidies

Wilt u een project opzetten? Er zijn verschillende Europese programma's om subsidie aan te vragen. Een adviseur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan advies geven bij het schrijven van een projectvoorstel en helpen bij het vinden van samenwerkingspartners. Lees meer over Europese subsidies en financieringsmogelijkheden op de website van de Europese Commissie. Daar ziet u ook hoe het aanvraagproces werkt en wat u moet doen voor u een aanvraag indient. 

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://www.twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl