Ondernemersklankbord

Stappenplan bedrijf starten als student

Wilt u een bedrijf starten naast uw studie? Lees hoe u zich inschrijft bij KVK en waar u rekening mee moet houden.

Start u een bedrijf naast uw studie? Dan moet u zich inschrijven bij KVK en belasting betalen aan de Belastingdienst. Met behulp van dit stappenplan komt u snel te weten wat u moet regelen. Ook zijn er  regels waar u zich aan moet houden. 

1. Bepaal of u ondernemer bent

Heeft u een hobby of een bedrijf? Soms is dat lastig om te bepalen. Voldoet u aan de 3 voorwaarden van KVK ? Dan moet u zich inschrijven in het Handelsregister (stap 6). Daarna beoordeelt de Belastingdienst of u ondernemer bent voor de btw en inkomstenbelasting

2. Kies een rechtsvorm

Als u een eigen bedrijf start, heeft u een juridische vorm nodig: een rechtsvorm.

De rechtsvorm bepaalt onder andere:

  • of u verantwoordelijk bent voor schade en schulden (uw aansprakelijkheid)
  • welke belastingen u moet betalen
  • of u belastingvoordelen krijgt

Kies met hulp van de beslistool een rechtsvorm die bij uw situatie past

3. Kies een bedrijfsnaam

Voor uw inschrijving bij KVK heeft u een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen en maakt duidelijk wat u te bieden heeft. Bekijk de video Bedenk een unieke bedrijfsnaam.

4. Minderjarig: vraag handlichting aan

Bent u minderjarig en wilt u zelf beslissen over uw bedrijf? Dan kunt u handlichting aanvragen bij de rechter als u 16 of 17 jaar oud bent. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw ouders of voogd.

5. Bedrijf starten vanuit huis

Voordat u een bedrijf vanuit huis start, moet u controleren of dat mag. Bijvoorbeeld of u voldoet aan de regels van de gemeente. Huurt u een (studenten)woning? Kijk in uw huurovereenkomst of u bedrijfsactiviteiten mag uitvoeren in uw huis.

6. Schrijf u in bij KVK

Schrijf u in bij het Handelsregister van KVK. De kosten hiervoor zijn € 80,10 (inschrijfvergoeding). Bent u minderjarig? Neem bij het inschrijven een bewijs mee van de handlichting. Of neem uw ouder of verzorger mee.

KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. De Belastingdienst bepaalt dan of u ook ondernemer bent voor de btw en/of inkomensbelasting. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u automatisch uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer.

Bekijk de video Schrijf uw bedrijf in bij KVK.

Bezoekadres eenmanszaak afschermen

Heeft u gekozen voor de rechtsvorm eenmanszaak? Dan kunt u uw bezoekadres afschermen in het Handelsregister van KVK. Bijvoorbeeld omdat u uw bedrijf heeft ingeschreven op uw woonadres en niet wilt dat iedereen dat adres kan opzoeken. U moet dan wel een ander postadres registreren, zoals een postbus.

7. Houd een administratie bij

U moet een administratie opzetten en bijhouden. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen. Uw administratie is de basis voor uw belastingaangiften. Bekijk de video Zet een administratie op en verdiep u in belastingen.

8. U moet belasting betalen

Als u een bedrijf start en geld verdient, moet u belastingaangifte doen en belasting betalen aan de Belastingdienst: 

9. Regels algemene voorwaarden

Gebruik algemene voorwaarden. Hiermee maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten van elkaar hebben. U beschermt uzelf en voorkomt onduidelijkheid achteraf. Bijvoorbeeld over betalingsvoorwaarden en aansprakelijkheid. 

10. Regel uw verzekeringen

U kunt te maken krijgen met bedrijfsrisico's. Zoals schade door brand of diefstal. U kunt zich tegen dit soort risico's verzekeren. Bijvoorbeeld met een bedrijfsschadeverzekering, inventarisverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvangt u een inkomen als u voor een lange tijd ziek bent. 

Bekijk de video Regel algemene voorwaarden en verzekeringen.

11. Zorg voor financiering

Heeft u geld nodig om uw bedrijf te starten? Er zijn verschillende manieren om aan financiering te komen voor uw bedrijf:

  • Vraag een lening aan bij de bank of familie.
  • Check of u met uw onderneming recht heeft op subsidies.
  • Maak gebruik van crowdfunding.

Lees meer over financieringsmogelijkheden voor uw start-up op KVK.nl. Bekijk de video Maak een financieel plan.

12. Gevolgen voor vergoedingen en toeslagen

Uw inkomen kan gevolgen hebben voor de vergoedingen en toeslagen die u ontvangt. Bijvoorbeeld als u recht heeft op studiefinanciering of huurtoeslag. Check wat de gevolgen voor de bedragen kunnen zijn:  

13. Ga op zoek naar klanten

Hoe komt u aan klanten? Beantwoord de vragen op KVK.nl en ontvang tips die passen bij uw situatie. Bekijk de video Trouwe klanten krijg je zo

14. Denk na over pensioen

Vergeet uw pensioen niet. Als ondernemer bouwt u niet automatisch pensioen op. U moet zelf iets regelen voor na uw 67e. Lees hoe u pensioen kunt opbouwen.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/