Ondernemersklankbord

Stappenplan een rijschool openen

Start u een rijschool? Dan moet u een opleiding volgen en uzelf verzekeren. Lees in dit stappenplan wat u moet regelen.

Om een eigen rijschool te beginnen, moet u eerst een opleiding tot rijinstructeur volgen. Daarnaast moet u zich verzekeren tegen onder andere aansprakelijkheid en ongevallen. En uw voertuig moet voldoen aan eisen. Lees wat u moet regelen om uw eigen rijschool te openen.  

1. Volg een opleiding tot rijinstructeur

Om rijles te geven, moet u een opleiding volgen voor het basiscertificaat B bij het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche (IBKI). Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Deze opleiding duurt gemiddeld 6 maanden. Als u het examen haalt, krijgt u een WRM-bevoegdheidspas en het basiscertificaat. En u moet tenminste 20 uur stagelopen bij een rijschool.

Meld u op ibki.nl aan en lees welke toelatingseisen gelden.

 

Lesgeven in zwaardere elektrische auto’s met rijbewijs B  

Geeft u rijles in een elektrische auto (of op waterstof) en bent u in het bezit van rijbewijs B? Dan wil de overheid dat u straks in zwaardere elektrische voertuigen mag lesgeven. Voorwaarde is dat u minimaal 2 jaar uw rijbewijs B heeft. De regels en ingangsdatum zijn nog niet definitief. 

2. Koop of lease een lesvoertuig dat voldoet aan de verplichtingen

Voor uw rijschool heeft u een lesvoertuig (zoals een auto of motor) nodig. U heeft 3 mogelijkheden:

  1. u koopt een nieuw lesvoertuig
  2. u koopt een tweedehands lesvoertuig
  3. u leaset een lesvoertuig

Een lesauto moet een standaard model zijn. En voldoen aan deze 3 verplichtingen:

  • dubbele bediening: een tweede koppeling- en rempedaal
  • extra spiegels zodat u het verkeer goed kunt bekijken
  • L-bord op het dak: het overige verkeer ziet dan duidelijk dat het om een lesauto gaat

Ook een lesmotor moet voldoen aan eisen zoals een geldig Nederlands kenteken en een duidelijk L-bord aan de voor- en achterkant.

Op CBR.nl leest u meer over voertuigeisen voor rijscholen.

3. Bepaal uw lesprijs

U bepaalt zelf uw prijs per les. Bereken van tevoren wat u nodig heeft om van te leven. Zo ziet u hoeveel rijlessen u moet geven om die minimale omzet te behalen. Vergeet hierbij niet dat u ook inkomstenbelasting (ib) en een inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten (Zvw) moet betalen. Net als verzekeringen en pensioen. Een omzetberekening geeft u duidelijkheid. Bereken met de KVK-rekentool uw uurtarief op basis van het netto-inkomen dat u verwacht nodig te hebben.

4. Schrijf u in bij KVK

Voordat u uw rijschool opent, moet u zich inschrijven in het Handelsregister van KVK. De kosten hiervoor zijn € 80,10 (inschrijfvergoeding). U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch. Check wat u moet voorbereiden voordat u zich inschrijft.

5. Schrijf u in bij het CBR

Voor het reserveren van examens kunt u zich inschrijven bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). U kunt zich op 2 manieren inschrijven:

U betaalt 1 keer entreegeld en een jaarlijkse bijdrage. Lees meer over de inschrijvingsovereenkomst.

6. Houd u aan de rijexameneisen van het CBR

Is uw leerling klaar voor het theorie-examen, tussentijdse toets of praktijkexamen? Dan kunt u een examen reserveren bij het CBR. U moet hiervoor voldoen aan de voorwaarden van het CBR. Zoals een machtiging van uw leerling en een gezondheidsverklaring.

7. Verzeker u tegen risico's

Een eigen rijschool starten betekent ook dat u risico's neemt. U bent zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Bijvoorbeeld als u ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeluk. U kunt zich tegen veel risico’s verzekeren. U bent in ieder geval verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WAM) te hebben.

Verder zijn deze verzekeringen belangrijk voor een rijschool:

  • aansprakelijkheidsverzekering werkgever verkeer
  • ongevallenverzekeringen voor in- en opzittenden
  • rechtsbijstandverzekering
  • opstalverzekering

Daarnaast kunt u nadenken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Lees meer over bedrijfsverzekeringen regelen.

8. Stel algemene voorwaarden op

Met algemene voorwaarden maakt u meteen duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten hebben. U bent niet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen. Als u algemene voorwaarden maakt, zijn er regels waar u zich aan moet houden. U mag bijvoorbeeld geen onredelijke voorwaarden stellen en u heeft een informatieplicht.

9. Personeel aannemen

Als u personeel in dienst wilt nemen, krijgt u te maken met de Arbowet. Personeel aannemen begint met een goede werving en selectie. Ook moet u zich aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst. En u moet een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) maken. Daarin legt u de veiligheids- en gezondheidsrisico’s vast en de maatregelen die u daartegen neemt.

Lees meer over personeel aannemen.

10. Bouw pensioen op

U heeft recht op een basispensioen van de overheid als u stopt met werken. Dit is geregeld in de Algemene Ouderdomswet (AOW). Als ondernemer bouwt u niet automatisch extra pensioen op zoals iemand in loondienst. U moet zelf iets regelen om het basispensioen van de overheid aan te vullen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Lees meer over pensioen opbouwen.

11. Zet een administratie op

Een goede administratie geeft u inzicht in uw financiële positie. Als u gebruik wil maken van belastingvoordelen moet u bijvoorbeeld aan het urencriterium voldoen. U kunt uw administratie zelf doen, maar ook uitbesteden. U bent verplicht uw administratie 7 jaar te bewaren.

Om media op deze website te kunnen weergeven moet u marketing cookies toestaan Zelf instellen

12. Regel uw belastingaangifte

U moet omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. U kunt zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Als u dat niet wilt, kunt u uw aangifte door iemand anders laten doen. Bijvoorbeeld door een boekhouder, accountant of belastingadviseur.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/