Stappenplan gastouder worden
Wilt u starten als gastouder en bent u minimaal 18 jaar? Lees hier met welke regels u te maken krijgt en hoe u zich voorbereidt. Dit stappenplan helpt u op weg.
1. Wel of niet inschrijven bij KVK
Als gastouder moet u zich inschrijven in het Handelsregister van KVK als u voldoet aan de voorwaarden om ondernemer te worden. U vangt kinderen op (levert een dienst), ontvangt hier een vergoeding per uur voor en doet zaken met andere mensen dan uw familie of vrienden.
Vangt u kinderen op van familie of vrienden en ontvangt u hier geen uurtarief voor? Bent u ook niet aangesloten bij een gastouderbureau? Dan ziet KVK u niet als ondernemer. U hoeft zich dan niet in te schrijven in het Handelsregister.
Na uw inschrijving bij KVK ontvangt de Belastingdienst automatisch uw gegevens en bericht over de start van uw nieuwe bedrijf. U hoeft uw bedrijf niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.
2. Inschrijven bij een gastouderbureau
Als gastouder moet u zich inschrijven bij een gastouderbureau dat opgenomen is in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). U mag zich inschrijven bij meerdere bureaus, maar u mag geen gastouder zijn voor uw eigen bureau.
De regering werkt aan een aantal nieuwe regels. Bijvoorbeeld dat u zich nog bij maximaal 2 gastouderbureaus kunt aansluiten.
3. Inschrijven Landelijk Register Kinderopvang
Voordat u van start gaat als gastouder, moet u zich laten inschrijven in het Landelijk Register Kinderopvang. Dit doet het gastouderbureau voor u. Na de aanvraag controleert de GGD of uw opvang aan alle eisen voldoet. Als dit zo is, schrijft de gemeente uw kinderopvanglocatie in bij het LRK. Daarna kunt u beginnen.
4. Wettelijke eisen aan gastouders
Naast het aanvragen van een VOG heeft u als gastouder te maken met verschillende eisen en regels:
5. Eisen aan uw opvanglocatie
Start u een gastouderopvang in uw woning? Controleer of dit mag van uw gemeente. Zorg ook voor veilige opvang voor de kinderen:
6. Regel uw belastingzaken
Over de winst uit uw bedrijf betaalt u inkomstenbelasting. Controleer met de OndernemersCheck of de Belastingdienst u ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Is dit het geval, dan doet u aangifte inkomstenbelasting als ondernemer en mag u gebruik maken van belastingvoordelen en startersregelingen. Ziet de Belastingdienst u niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan moet u uw inkomen als gastouder opnemen in uw aangifte inkomstenbelasting als ‘inkomsten uit overig werk’.
Gastouderopvang is vrijgesteld van btw. Dit betekent dat u geen btw-aangifte hoeft te doen.
7. Administratie bijhouden
Als ondernemer moet u een administratie bijhouden en deze minimaal 7 jaar bewaren. Uw administratie is de basis voor uw belastingaangiften.
Bespreek met het gastouderbureau wat zij moeten vastleggen en voor u moeten bijhouden. Bijvoorbeeld alle ingeschreven opvangkinderen, schriftelijke overeenkomsten met ouders en gegevens voor de kinderopvangtoeslag.
8. Verzekeringen afsluiten
Als gastouder moet u verschillende verzekeringen hebben. U heeft een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) nodig. Vervoert u kinderen met een motorvoertuig? Dan heeft u ook een zakelijke Schadeverzekering Inzittenden nodig. Vraag uw gastouderbureau of brancheorganisatie welke verzekeringen u nog meer nodig heeft in uw situatie en welke verzekeringsmaatschappijen verzekeringen aan gastouders aanbieden.