Ondernemersklankbord

Stappenplan starten als vrachtwagenchauffeur

Waar krijgt u mee te maken als u start als zelfstandig vrachtwagenchauffeur? Lees het stappenplan starten als vrachtwagenchauffeur.

Waar krijgt u mee te maken als u start als zelfstandig vrachtwagenchauffeur? Lees in dit stappenplan welke stappen u moet doorlopen. En welke regels er voor u gelden.

1. Schrijf uw onderneming in bij KVK

U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst bepaalt dat u btw-ondernemer bent, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

2. Haal uw examens voor beroepschauffeurs

Naast het rijbewijs C, moet u de code 95 op uw rijbewijs hebben. Zonder geldige code 95 mag u niet meer dan 12 uur per week voor uw werk (beroepsmatig) rijden. U krijgt de code 95 als u de basiskwalificatie voor beroepschauffeurs haalt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Die bestaat uit 2 theorie-examens bij het CBR en 2 praktijktoetsen bij een opleider.

Heeft u nog geen rijbewijs C?

Voor een rijbewijs C (vrachtwagen) moet u een theorie-examen en het praktijkexamen doen. Voor het rijbewijs CE (vrachtwagen met aanhanger) moet u nog een apart praktijkexamen doen.

3. Vraag een Eurovergunning aan

Gaat u bedrijfsmatig goederen voor anderen vervoeren? Dan moet u een Eurovergunning hebben als u in voertuigen gaat rijden met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Vanaf 1 januari 2024 geldt deze vergunningplicht ook voor voertuigen met een maximum toegestaan gewicht van 2.500 kilo of meer. U kunt de Eurovergunning aanvragen bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).

Bekijk de video ‘Hoe vraag ik een Eurovergunning aan’ op NIWO.nl.

Voor een Eurovergunning moet u:

 • Vakbekwaam zijn

  Als u een vrachtwagen bestuurt, moet u het Getuigschrift inzake vakbekwaamheid hebben. Hiervoor moet u voor 6 onderdelen examens doen bij het CBR. U mag zelf kiezen waar u een opleiding gaat volgen.

 • Een vestiging in Nederland hebben

  Uw bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn. Dit kunt u bewijzen met een uittreksel van uw inschrijving bij KVK.

 • Genoeg eigen geld hebben

  Als u met een eigen vrachtwagen gaat rijden, moet u genoeg eigen geld hebben. Voor één vrachtwagen is dat € 9.000. Dit moet u kunnen aantonen met een verklaring van een financieel deskundige, zoals een boekhouder. De financieel deskundige moet aangesloten zijn bij brancheorganisaties NBA, NOAB of RB.

 • Betrouwbaar zijn

  Dit kunt u aantonen met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). U kunt een VOG aanvragen bij uw gemeente. Hiervoor moet u het aanvraagformulier voor de VOG invullen.

 • Een eigen vrachtwagen hebben of leasen

  U moet beschikken over minimaal één voertuig. De NIWO controleert dit bij de RDW. U kunt dit aantonen met een kentekenbewijs (eigendom) of een huur- of lease-overeenkomst. Meld uw voertuig aan in het voertuigregister van de NIWO. 

4. Betaal motorrijtuigenbelasting

Voor vrachtwagens gelden speciale tarieven voor de motorrijtuigenbelasting. Voor een vrachtwagen of vrachtwagencombinatie betaalt u meestal ook belasting zware motorrijtuigen (Eurovignet).

5. Gebruik de juiste voorwaarden voor transport

Voor transport binnen Nederland worden meestal de Algemene Vervoerscondities (AVC 2002) gebruikt. Dit zijn algemene voorwaarden die u kunt gebruiken voor vervoer over de weg in Nederland. Bij internationaal transport moet u voor elk onderdeel van uw lading een vrachtbrief bij u hebben. Dit is een overeenkomst tussen de afzender en de vervoerder

6. Registreer uw rij- en rusttijden

Uw rijtijden mogen niet te lang zijn en u moet regelmatig pauze nemen. Een tachograaf in het voertuig legt de rij- en rusttijden vast. Bij voertuigen van meer dan 3.500 kg is een digitale tachograaf verplicht.

Voor gebruik van de digitale tachograaf heeft u een bestuurderskaart nodig. Deze kunt u aanvragen bij Kiwa nadat u uw rijbewijs en code 95 heeft gehaald. De tachograaf registreert de rij- en rusttijden en deze worden opgeslagen op de bestuurderskaart.

7. Laat uw voertuig regelmatig keuren

U moet regelmatig een Algemene Periodieke Keuring (APK) laten doen bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning. Ook voor aanhangwagens boven de 3.500 kg geldt de APK-plicht.

Gebruikt u een vrachtwagen met een laadklep? Ook deze moet u jaarlijks laten keuren. Dit gebeurt niet tijdens de APK maar bij een erkend keuringsstation.

8. Houd u aan de regels voor internationaal transport en chauffeurs

Rijdt u ook buiten Nederland? Dan krijgt u te maken met nieuwe regels voor internationaal transport. Deze regels beschermen chauffeurs en moeten de veiligheid in het verkeer verhogen.

De belangrijkste zijn:

 • Regels voor rij- en rusttijden
  • Chauffeurs mogen op kosten van de werkgever rusten bij een geschikte slaapplek voor hun wekelijkse rust.
  • Chauffeurs mogen minstens één keer per 4 weken terug naar huis
  • Vanaf 31 december 2024 moeten chauffeurs een overzicht kunnen laten zien met de rij- en rusttijden van de laatste 56 dagen.
 • Locatiebepaling met de tachograaf

  Sinds 2 februari 2022 moeten vrachtwagenchauffeurs met een tachograaf registreren dat ze over een landsgrens gaan.

 • Transport binnen een ander EU-land (cabotage)

  Haalt u een vracht op in een ander EU-land en levert u die ook af op een adres in datzelfde land? Dan is er sprake van cabotage. U mag maar een beperkt aantal cabotageritten doen, omdat u hiermee concurreert met vervoerders uit dat land. Een voertuig mag daarom 3 cabotageritten achter elkaar rijden. Daarna moet het voertuig het land weer uit. Na de laatste cabotagerit mag het voertuig 4 dagen geen cabotageritten meer rijden in dat land.

Deze content is geplaats door:

Contact:

CBR

Telefoonnummer(s):

Links:

Klantenservice CBR

https://www.cbr.nl/nl/service/nl/contact.htm

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/