Ondernemersklankbord

Stappenplan starten als zzp’er in de beveiliging

Wilt u werken als zzp’er in de beveiliging? Start vandaag nog met de belangrijkste stappen om te regelen op een rij.

Denkt u erover om als zzp’er aan de slag te gaan in de beveiliging? Houd er rekening mee dat u niet zomaar kunt starten. U krijgt te maken met regels en beroepseisen. Lees in 11 stappen wat u nodig heeft om te starten als zelfstandig beveiliger.

1. Controleer de beroepseisen 

Gaat u via beveiligingsbedrijven opdrachten doen? Dan heeft u geen aparte vergunning nodig. Wel moet u voldoen aan de wettelijke opleidingseisen. Zoals een mbo-diploma van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB).

Voor sommige beroepen in de beveiliging heeft u extra diploma’s nodig. Bijvoorbeeld als u horecaportier of evenementenbeveiliger wilt worden. Lees meer over opleidingseisen voor beveiligers op Justis.nl.

2. Vraag een legitimatiebewijs aan

U heeft toestemming nodig van de lokale korpschef van de politie om beveiligingswerk te doen. Uw opdrachtgever is verantwoordelijk voor het aanvragen van deze toestemming. U krijgt toestemming als u de juiste opleiding heeft en door de screening komt. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, moet uw opdrachtgever een speciaal legitimatiebewijs voor u aanvragen.

Gaat u werken op een luchtvaartterrein? Dan heeft u toestemming nodig van de commandant van de Koninklijke Marechaussee.

3. Zorg voor een herkenbaar uniform

Als u beveiligingswerkzaamheden doet, bent u verplicht een uniform te dragen dat door de minister van Justitie en Veiligheid (J&V) is goedgekeurd. Als zzp’er draagt u het uniform van het bedrijf dat u inhuurt. Uw uniform moet een V-teken als embleem hebben.

4. Vraag een VOG aan

In de beveiliging heeft u een verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig. Hiermee bewijst u dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar is voor het uitvoeren van uw werk. Vraag een VOG digitaal aan bij uw gemeente. U moet hiervoor het aanvraagformulier voor de VOG invullen. 

5. Schrijf u in bij KVK

Als zelfstandige moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). De kosten hiervoor zijn € 80,10 (inschrijfvergoeding). U hoeft zich niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch. Check wat u moet voorbereiden voordat u zich inschrijft.

6. Regel uw belastingaangifte

U moet omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. U kunt zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Als u dat niet wilt, kunt u uw aangifte door iemand anders laten doen. Bijvoorbeeld door uw boekhouder, accountant, belastingadviseur of een salarisbureau. 

7. Houd een administratie bij

Met een goede administratie heeft u inzicht in uw financiële positie. Als u gebruik wil maken van belastingvoordelen moet u bijvoorbeeld aan het urencriterium voldoen. U kunt uw administratie zelf doen, maar ook uitbesteden. Bewaar uw administratie altijd 7 jaar, dat is wettelijk verplicht.

8. Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

Een bedrijf starten betekent ook risico's nemen. Omdat u niet voor een werkgever werkt, bent u zelf verantwoordelijk voor financiële gevolgen. Bijvoorbeeld als u ziek wordt of bij een ongeluk in uw bedrijf. Gelukkig kunt u zich tegen veel risico’s verzekeren. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door algemene voorwaarden op te stellen maakt u bovendien direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten over en weer hebben.

Lees meer over bedrijfsverzekeringen regelen. En bekijk in de video Regel algemene voorwaarden en verzekeringen hoe andere ondernemers zich tegen bedrijfsrisico’s hebben verzekerd.

9. Bouw pensioen op

Vergeet ook uw pensioen niet. Omdat u niet in loondienst bent, bouwt u geen pensioen op. U moet zelf iets regelen voor uw oude dag. Lees meer over zelf pensioen opbouwen.

10. Voorkom schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin u een opdracht aanneemt als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst bent. De opdrachtgever is dan uw werkgever die zijn verplichtingen niet nakomt naar de Belastingdienst en naar u. 

Check of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Als u niet in loondienst bent, hoeft u verder niets te doen. U kunt dan gewoon de opdracht uitvoeren als ondernemer.

11. Bepaal uw prijs (uurtarief)

U bepaalt zelf uw prijs. Bereken van tevoren wat u nodig heeft om rond te komen. Zo ziet u hoeveel opdrachten en klanten u nodig heeft om die minimale omzet te behalen. Houd er rekening mee dat eventuele kosten, de inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten en de inkomstenbelasting er nog vanaf moeten. Een omzetberekening geeft u duidelijkheid. Bereken met de KVK-rekentool uw uurtarief op basis van een gewenst netto inkomen.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/