Ondernemersklankbord

Transporteurs en expediteurs

Zoekt u een vervoerder voor uw internationale transport? Lees hoe u uw vervoer regelt met een transporteur of expediteur.

Als u goederen vervoert naar of uit het buitenland kunt u een transporteur (vervoerder) of expediteur inhuren. Een transporteur vervoert alleen uw goederen. Een expediteur regelt het hele proces voor u.

Transporteur of expediteur

Expediteurs zijn tussenpersonen. Ze zorgen voor het vervoer van uw goederen en alles wat daarbij komt kijken. Naast het vervoer regelt een expediteur bijvoorbeeld de:

  • juiste documenten
  • verzekeringen
  • opslag van uw goederen
  • douaneformaliteiten

Een expediteur vervoert de goederen niet zelf. Dat doet de transporteur. De expediteur regelt wel een vervoerder voor u. En sluit een vervoersovereenkomst af met de transporteur. Deze vervoersovereenkomst staat op naam van de expediteur of op uw naam.

Douane-expediteurs

Er gelden andere regels voor importeren uit en exporteren naar landen buiten de EU. U moet daarom eerst uw goederen aangeven bij de Douane. Een douane-expediteur kan de aangifte voor u doen.

Groupage: goedkoper vervoer

Importeert of exporteert u kleine hoeveelheden? Veel expediteurs bieden groupagediensten aan. Bij groupage worden pakketten van verschillende klanten  gecombineerd en vervoerd in bijvoorbeeld één container of vrachtwagen. U betaalt minder voor het vervoer dan wanneer u uw goederen apart laat vervoeren.

Een transporteur of expediteur vinden

Zoekt u Nederlandse transportbedrijven die internationaal vervoeren? Gebruik de database met transporteurs van brancheorganisatie evofenedex. U kunt zoeken op vervoersvorm, bestemming en specialiteit.

Vervoert u regelmatig volle vrachten naar vaste klanten in het buitenland? Maak dan vaste afspraken met een transporteur. En kijk of u over de prijs kunt onderhandelen.

Zoekt u een expediteur? Bekijk de ledenlijst van Fenex, de brancheorganisatie voor expediteurs.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/