Ondernemersklankbord

Uw financier als strategische partner

Samenwerken met een strategische partner levert financiering, kennis, markten en technologieën op. Bekijk de voor- en nadelen van strategische partners.

Financiering voor elkaar krijgen is meer dan alleen een financiële transactie. Bij een financierings- of kredietovereenkomst komt ook strategie kijken. Verder gaat het over zeggenschap, samenwerking, bedrijfsvoering, garantstelling, openstellen van een netwerk, coaching en advisering. Uw financier wordt ook uw strategische partner als u hierover afspraken maakt.

Een strategische partner is een persoon of organisatie. Bijvoorbeeld een business angel of een participatiemaatschappij. Maar financiers kunnen ook belangrijke concurrenten, klanten, leveranciers en overnamekandidaten zijn. Breng deze partijen in kaart en maak een afweging of en hoe een investering van een strategische partner iets kan betekenen voor uw bedrijf.

Voor- en nadelen van een strategische partner

De samenwerking met een strategische partner levert meer op dan financiering alleen. U krijgt toegang tot nieuwe kennis, ervaring, technologie en markten. Ook kunt u sneller met strategische partners initiatieven en ideeën realiseren.

Maar u kunt ook te maken krijgen met beperkingen. Het kan zijn dat u gebruik moet maken van de marketing en distributienetwerken van de partner of dat u een product moet uitbrengen onder de merknaam van de partner. Voorwaarde voor de financiering kan ook zijn dat de partner uw bedrijf geleidelijk over neemt.

Wilt u weten hoe u samenwerken organisatorisch en juridisch aanpakt? Lees dan meer over het starten met een zakenpartner.

Joint venture

Het vinden van financiering voor een bepaald doel vraagt soms om een creatieve oplossing. Het aangaan van een samenwerking – ook wel joint venture genoemd - kan als resultaat hebben dat u geen aanvullende financiering nodig heeft. U onderneemt dan bijvoorbeeld samen met uw partner een activiteit. Ieder neemt dan een deel van de investering op zich.

Franchising als financieringsoplossing voor snelle groei

Franchising wordt in sommige branches gebruikt om snel te kunnen groeien. Het openen van meerdere vestigingen brengt hoge investeringskosten met zich mee. Die kunt u, als u kiest voor het franchisemodel, neerleggen bij de franchisenemer. U wordt dan franchisegever.

De franchisenemer gaat zelf op zoek naar de financiering om zijn bedrijf te starten. Vaak kan deze daarbij gebruik maken van een financieringsarrangement dat u als franchisegever heeft geregeld bij een bank.

Een franchisenemer heeft meer vrijheid dan een bedrijfsleider in loondienst, maar is bij sommige beslissingen afhankelijk van het oordeel van de franchisegever.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK Financieringsdesk

Telefoonnummer(s):

KVK Financieringsdesk

0800-1014

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl