Ondernemersklankbord

Valutarisico door wisselkoersen afdekken

Handelt u buiten de eurozone? Dan loopt u valutarisico. Lees wat u kunt doen om dat te beperken en koersschommelingen op te vangen.

Factureert u in een andere munt dan de euro? Tussen factureren en betalen kan de valutakoers van die munt veranderen. Hierdoor loopt u valutarisico, ook bekend als wisselkoersrisico. Lees meer over hoe u de negatieve gevolgen van koersveranderingen zoveel mogelijk beperkt.

Een wisselende valutakoers heeft invloed op uw winstmarge. Als u zakendoet met landen buiten de eurozone, loopt u valutarisico. De waarde van buitenlandse muntsoorten (vreemde valuta) kan lager of hoger worden vergeleken met de euro. Ontvangt of betaalt u bijvoorbeeld in Amerikaanse dollars? Dan bestaat het risico dat de waarde van het bedrag in euro’s verandert.

Valutarisico afdekken

Bekijk of er valutarisico’s binnen uw onderneming zijn. Loopt u veel risico? Zoek dan met uw bank naar een goede oplossing. Afdekken van valutarisico kan op verschillende manieren:

Valutaclausule in offerte

U kunt een valutaclausule in uw offerte opnemen. Daarin staat dat u de prijs van het product aanpast aan de valutakoers die geldt op het moment dat u of uw klant moet betalen. U kunt hierbij een minimum en maximum aangeven. Dit heet de bandbreedte. Wanneer de koerswijziging hoger of lager is dan de bandbreedte, geldt de clausule.

Valutatermijntransactie

Een valutatermijntransactie is een verzekering tegen verliezen door koerswisselingen. Als u in de toekomst een bedrag in vreemde valuta moet betalen of gaat ontvangen, is een valutatermijntransactie handig. Hiermee legt u de koers van de buitenlandse valuta van tevoren vast bij uw bank. Zo weet u zeker welk bedrag in euro's u betaalt of ontvangt.

Valutaopties

Een valutaoptie geeft u het recht vreemde valuta te kopen tegen een bepaalde koers. Dit is in uw voordeel als de koers op het moment van betalen ongunstig is. Voor dit recht betaalt u een premie. Als de koers op het moment van betalen voordeliger is voor u, dan hoeft u de valutaoptie niet te gebruiken. Een valuatieoptie dekt dus uw risico af. Als de wisselkoers gunstiger voor u is, profiteert u hiervan.

Vreemde valutarekening

Een vreemde valutarekening heeft u naast uw normale bankrekening. Dit hoeft niet bij uw eigen bank. Dit is handig als u regelmatig betaalt in dezelfde vreemde valuta. U voorkomt bijvoorbeeld zo dat u geld verliest als u andere muntsoorten koopt of verkoopt (margeverlies).

Met een vreemde valutarekening loopt u nog steeds koersrisico. De tegenwaarde in euro's hangt namelijk af van de wisselkoers. U kiest zelf wanneer u uw saldo of een deel daarvan inwisselt tegen euro’s. Dit kan bij een gunstige koers voordeel opleveren.

Wisselkoers berekenen

U kunt snel en gemakkelijk de wisselkoers berekenen met een online tool, bijvoorbeeld van de Belastingdienst. In 2 klikken ziet u hoeveel de euro op dat moment waard is in andere valuta.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/