Ondernemersklankbord

Valutarisico’s door wisselkoersen afdekken

Handelt u buiten de eurozone? Dan loopt u valutarisico. Lees wat u kunt doen om dat te beperken en koersschommelingen op te vangen.

Factureert u in een andere munt dan de euro? Tussen factureren en betalen kan de koers van die munt veranderen. Hierdoor loopt u misschien valutarisico, ook bekend als wisselkoersrisico. Lees meer over hoe u de negatieve gevolgen van koersveranderingen zoveel mogelijk beperkt.

Wisselende koersen hebben invloed op uw winstmarge. Als u zakendoet met landen buiten de eurozone, loopt u valutarisico. De waarde van buitenlandse muntsoorten (vreemde valuta) kan lager of hoger worden vergeleken met de euro. Ontvangt of betaalt u bijvoorbeeld in Amerikaanse dollars? Dan bestaat het risico dat de waarde van het bedrag in euro’s verandert.

Valutarisico afdekken

Onderzoek de valutarisico’s binnen uw onderneming. Loopt u veel risico? Zoek dan met uw bank naar een passende oplossing. Afdekken van valutarisico kan op verschillende manieren:

Valutaclausule in offerte

U kunt een valutaclausule in uw offerte opnemen. Daarin staat dat u de verkoopprijs aanpast aan de valutakoers die geldt op het moment dat u of uw klant moet betalen. U kunt hierbij een minimum en maximum aangeven. Dit heet de bandbreedte. Wanneer de koerswijziging hoger of lager is dan de bandbreedte, geldt de clausule.

Valutatermijntransactie

Als u in de toekomst een bedrag in vreemde valuta moet betalen of gaat ontvangen, is een valutatermijntransactie handig. Hiermee legt u de koers van de buitenlandse valuta van tevoren vast bij uw bank. Zo weet u zeker welk bedrag in euro's u kwijt bent of ontvangt. Een valutatermijntransactie is een verzekering tegen verliezen door koerswisselingen.

Valutaopties

Een valutaoptie geeft u het recht tegen een bepaalde koers vreemde valuta te kopen. Dit is in uw voordeel als de koers op het moment van betalen ongunstig is. Voor dit recht betaalt u een premie. Als de koers op het moment van betalen voordeliger is voor u, dan hoeft u de valutaoptie niet te gebruiken. Een valuatieoptie dekt dus uw risico af en als de wisselkoers gunstiger voor u is, kunt u hiervan profiteren.

Vreemde valutarekening

Een vreemde valutarekening heeft u naast uw normale bankrekening. Dit is handig als u regelmatig betaalt in dezelfde vreemde valuta. U voorkomt bijvoorbeeld zo het margeverlies tussen aan- en verkopen van andere muntsoorten. Met een vreemde valutarekening loopt u wel koersrisico. De tegenwaarde in euro's hangt namelijk af van de wisselkoers. U kiest zelf wanneer u uw saldo of een deel daarvan inwisselt tegen euro’s. Dit kan bij een gunstige koers voordeel opleveren.

Wisselkoers berekenen

U kunt snel en gemakkelijk de wisselkoers berekenen met een online tool, bijvoorbeeld van de Belastingdienst. In 2 klikken ziet u hoeveel de euro waard is in andere valuta.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/