Ondernemersklankbord

Vanaf 2025 zero-emissiezone in veel steden

Heeft u bestel- of vrachtwagens op benzine of diesel? Vanaf 2025 mogen deze auto’s in veel binnensteden niet rijden.

Gebruikt u voor uw bedrijf een bestelauto of vrachtwagen op benzine of diesel? En komt u voor uw bedrijf in een binnenstad? U levert bijvoorbeeld  spullen aan klanten of werkt aan een project. Vanaf 1 januari 2025 mogen bepaalde bedrijfsauto's veel binnensteden niet meer in rijden. Dan geldt er mogelijk een zero-emissiezone (uitstootvrij gebied).

Wat is een zero-emissiezone?

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Hiermee willen gemeenten de fijnstof en CO-uitstoot in de steden verminderen. Dat gebied is een zero-emissiezone (ZE-zone)

De omtrek van een ZE-zone is minstens het stadscentrum plus eventueel de wijken eromheen. U mag hier met uw bestel- of vrachtauto alleen in als deze geen schadelijke stoffen uitstoot. Bijvoorbeeld met een auto op elektriciteit of waterstof.

Check in welke steden er een zero-emissiezone komt

In ongeveer 30 steden komen er zero-emissiezones. Wanneer de zero-emissiezone ingaat, verschilt per stad. Controleer dit op de website van uw gemeente. Bekijk welke steden een zero-emissiezone invoeren.

Welke bedrijfsauto’s mogen in een zero-emissiezone?

Of u een zero-emissiezone in mag, hangt af van de emissieklasse (uitstoot) van uw bedrijfsauto. Vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestelauto's en vrachtwagens in de ZE-zone uitstootvrij zijn. Bestelauto’s met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen vanaf 1 januari 2025 de ZE-zone niet meer in.

Overgangsregeling tot 2030

Voor sommige type bedrijfsauto’s is er een overgangsregeling. U mag hiermee tot een bepaalde datum nog wel een zero-emissiezone in. Dat geldt voor:

  • Bestelauto Euro 5: tot 1 januari 2027.
  • Bestelauto Euro 6: tot 1 januari 2028.
  • Vrachtwagen Euro 6 (bakwagen) die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud is: tot 1 januari 2030.
  • Vrachtwagen Euro 6 (oplegtrekker) die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud is: tot 1 januari 2030.

Vrijstellingen en ontheffingen

Mag u met uw voertuig de ZE-zones niet in? Uw voertuig is bijvoorbeeld te oud (oldtimer) en u valt buiten de overgangsregeling. Soms kunt u gebruikmaken van een vrijstelling of een ontheffing. Een vrijstelling is op basis van kenteken en krijgt u automatisch. Een ontheffing moet u zelf aanvragen bij de RDW.

Stap over op een emissieloze bedrijfsauto

Is uw bedrijfsauto aan vervanging toe? Overweeg om over te stappen op een bestelauto of vrachtwagen op elektriciteit of waterstof. Dan bent u er zeker van dat uw bedrijfsauto straks een zero-emissiezone in mag. De levertijden zijn soms zeer lang. Houd hier rekening mee.  

Vraag subsidie aan

De overheid heeft regelingen om de kosten te verlagen bij het kopen van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens: 

Zorg voor laadpalen in de buurt

Voor een elektrische bedrijfsauto is een oplaadpunt onmisbaar. In sommige gevallen moet u zelfs minimaal 1 laadpaal op uw bedrijfsterrein hebben. Wilt u zelf een laadpaal bij uw bedrijf laten plaatsen? Via het platform laadpaalnodig.nl vraagt u in uw gemeente een laadpaal aan. Of kijk op de ANWB.nl of er openbare laadpalen in de buurt zijn.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/