Ondernemersklankbord

Vergunningen voor uw bedrijf

Gaat u starten in de horeca of verbouwen? Dan heeft u vergunningen nodig. Zoals een omgevingsvergunning. Lees hier meer.

U kunt met veel vergunningen te maken krijgen. Soms al voordat u begint met uw bedrijf. Dit hangt af van uw branche. Ook als u wilt verbouwen of uitbreiden, heeft u vaak een vergunning nodig.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

In veel gevallen heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een café begint of als u gaat bouwen of verbouwen. Soms heeft u ook een vergunning nodig als u een reclamebord ophangt. Of als u gaat ondernemen in een recreatiegebied.

Vergunningen voor uw branche

In sommige branches heeft u een vergunning nodig voor u kunt beginnen. Als u start in de horeca bijvoorbeeld. Maar ook bij goederen- of taxivervoer en bij financiële dienstverlening. Bekijk de verplichtingen per branche.

Omgevingsvergunning

Wilt u uw fabriek of bedrijfspand uitbreiden of verbouwen? Of een gevelreclame plaatsen? Dan heeft u één omgevingsvergunning nodig.  Doe de vergunningcheck en vraag de omgevingsvergunning aan via Omgevingswet.overheid.nl.

Afwijken van omgevingsplan

Soms blijkt dat uw plannen niet passen binnen het omgevingsplan. Met een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) kunt u uw plannen in sommige gevallen toch uitvoeren. U ziet in de uitkomst van de vergunningcheck of u een BOPA moet aanvragen. U kunt de gemeente ook vragen af te wijken van het omgevingsplan. Neem hiervoor contact op met uw gemeente. 

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/