Ondernemersklankbord

Belastingvoordeel voor verminderen stikstofuitstoot

Stap over op bedrijfsmiddelen met minder stikstofuitstoot en profiteer van belastingvoordelen (MIA, Vamil en EIA). Lees meer.

Als bedrijf kunt u helpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Dat kan door uw bedrijfsmiddelen te vervangen of aan te passen. Als u hierin investeert, kunt u belastingvoordelen krijgen.

Wat is stikstof?

Bijna 80% van de lucht bestaat uit stikstof (N2). Stikstof is een kleurloos en geurloos gas dat van zichzelf niet schadelijk is voor ons en de natuur. Maar te veel stikstof is wel schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Vooral als het door chemische reacties mengt met andere stofjes. In het verkeer en de bouw komen bijvoorbeeld stikstofoxiden (NOx) vrij. En in de landbouw en veehouderij zorgt mest voor uitstoot van ammoniak (NH3).

Om het teveel aan stikstofuitstoot te verminderen, neemt de overheid maatregelen in de landbouw, industrie, bouw, verkeer en vervoer. Lees meer over stikstofuitstoot en stikstofmaatregelen in Nederland.

Vervang uw bedrijfsmiddelen

U kunt meehelpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Dat kan door uw bedrijfsmiddelen of onderdelen daarvan te vervangen of aan te passen.

Voorbeelden van oplossingen en technieken:

  • Gebruik minder fossiele brandstoffen door bijvoorbeeld elektrisch vervoer.
  • Gebruik stikstof uit afvalstoffen opnieuw in uw productieproces.
  • Verminder de uitstoot van ammoniak, bijvoorbeeld in dierenstallen.
  • Gebruik een verwarmingsinstallatie met een lage stikstofuitstoot.

Op de Milieulijst en Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan milieuvriendelijke en energiebesparende bedrijfsmiddelen. Koopt u een van deze bedrijfsmiddelen, dan kunt u belastingvoordeel krijgen.

Maak gebruik van belastingvoordelen

Stapt u over op stikstofarme bedrijfsmiddelen of past u uw huidige bedrijfsmiddelen aan? Dan komt u in aanmerking voor de volgende belastingvoordelen:

  • MIA (Milieu-investeringsaftrek): hiermee kunt u tot 45% van de investeringskosten aftrekken die u maakt voor nieuwe milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dit komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen): hiermee kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven die u maakt voor nieuwe milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. U kunt de Vamil-regeling gebruiken naast de MIA-regeling.
  • EIA (Energie-investeringsaftrek): hiermee kunt u 40% van de investeringskosten die u maakt voor nieuwe energiebesparende bedrijfsmiddelen of technieken aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw winst waarover u belasting betaalt.

Controleer de voorwaarden voor u een aanvraag doet

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om belastingvoordeel te krijgen. Zo moet u aantonen dat uw bedrijfsmiddel helpt voor een beter milieu.

Uw investering moet bijvoorbeeld zorgen voor:

  • minder uitstoot van schadelijke stikstoffen
  • hergebruik van grondstoffen
  • minder afval en afvalstoffen

Daarnaast moet het bedrijfsmiddel nieuw zijn: het mag niet eerder gebruikt zijn. Lees de voorwaarden van de MIA en Vamil en de voorwaarden van de EIA.

U vraagt de MIA en Vamil en de EIA aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Uw eigen bedrijfsmiddel op de Milieulijst of Energielijst zetten

De belastingvoordelen gelden alleen voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst en de Energielijst staan. Bent u producent of leverancier van een stikstofarm of energiebesparend product dat nog niet op een van deze lijsten staat? Dan kunt u het laten opnemen op de Milieulijst (voor MIA en Vamil) of op de Energielijst (voor EIA). U kunt uw klanten dan wijzen op het belastingvoordeel als zij het product bij u kopen.

Deze content is geplaats door:

Contact:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://twitter.com/RVO_Nederland

Telefoonnummer(s):

088-042 42 42

Links:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

https://www.rvo.nl/contactformulier-rijksdienst-voor-ondernemend-nederland-rvonl-wssl?herkomst=http%3A//www.rvo.nl/over-ons/over-ons/wat-doet-rvonl/contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/