Ondernemersklankbord

Vervoersdocumenten bij internationaal transport

Vervoert u producten naar het buitenland? U moet een vervoersdocument hebben. Met een compleet document gaan controles sneller.

Om producten naar het buitenland te vervoeren heeft u een vervoersdocument nodig. Hierin staan afspraken tussen de verzender en de vervoerder. U heeft het vervoersdocument ook nodig als de douane of politie de producten controleert. 

Waarom heeft u een vervoersdocument nodig?

Vul het vervoersdocument compleet in. Laat u het document invullen? Controleer dan of alle gegevens zijn ingevuld. Zo zorgt u dat de producten goed en snel op hun bestemming komen. Het vervoersdocument bewijst wie, wanneer, welke hoeveelheid goederen heeft afgeleverd.

Raken de producten kwijt of beschadigd tijdens het vervoer? Dan is het vervoersdocument ook een bewijsmiddel. Bijvoorbeeld om te bepalen wie aansprakelijk is voor de schade.

CMR-vrachtbrief: wegvervoer

U gebruikt een CMR-vrachtbrief voor nationaal en internationaal wegvervoer in Europa en sommige landen daarbuiten. De verzender, vervoerder en ontvanger maken samen de vrachtbrief.

CIM-vrachtbrief: spoorvervoer

Voor internationaal transport per spoor heeft u een CIM-vrachtbrief nodig. De vervoerder zorgt voor de vrachtbrief. CIM is de opvolger van de Internationale Spoorwegvrachtbrief (ISV). Lees meer over internationaal vervoer per spoor op Belastingdienst.nl.

AWB: luchtvervoer

De Air Waybill (AWB) gebruikt u voor vervoer per lucht. De AWB is een document dat door de vervoerder wordt gemaakt. Het is handig om bij luchtvervoer gebruik te maken van een luchtvaartexpediteur. Een expediteur is een soort bemiddelaar die alles rondom het vervoer regelt.

B/L: zeevervoer

Voor transport over zee heeft u een zeevrachtbrief nodig: een Bill of Lading (B/L). De B/L wordt ook wel connossement genoemd. De vervoerder maakt de B/L. De B/L is een overdraagbaar vervoersdocument. Dat betekent dat u of uw klant de producten kan verhandelen door de B/L te verkopen.

Hulp bij vervoersdocumenten

Heeft u hulp nodig bij het invullen van een transportdocument? Schakel een expediteur in. De ondernemersorganisatie evofenedex helpt bij het kiezen en invullen van vervoersdocumenten. U moet dan wel lid van evofenedex zijn.

Lees meer over Vervoersdocumenten op KVK.nl.

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK

Telefoonnummer(s):

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl/