Werknemer met schulden of loonbeslag
Heeft uw werknemer geldproblemen? Dat kan leiden tot productiviteitsverlies en ziekteverzuim. Misschien krijgt u te maken met loonbeslag of 'derdenbeslag'. En moet u een bedrag inhouden op het loon van uw medewerker. Lees wat u kunt doen als uw werknemer schulden heeft.
Herken werknemers met schulden
Werknemers met schulden verzwijgen vaak hun problemen. Toch kunnen er signalen zijn dat uw werknemer geldproblemen heeft. Bijvoorbeeld:
- stress
- concentratieverlies
- regelmatig kort ziekteverzuim
- vragen om een loonsverhoging of een voorschot op het loon of vakantiegeld
- niet meedoen aan sociale activiteiten
Soms zijn grote levensgebeurtenissen de oorzaak van financiële problemen. Bijvoorbeeld een scheiding of het overlijden van een partner. Herken problemen door schulden in een vroeg stadium en bespreek het met uw werknemer. Iemand die zich zo snel mogelijk bij de schuldhulpverlening meldt, kan de geldproblemen ook sneller oplossen.
Wijs uw werknemer op hulp bij schulden
Heeft uw werknemer betalingsachterstanden of financiële problemen? Dan kunt u uw werknemer doorverwijzen naar de webpagina Hoe kom ik van mijn schulden af. Daar staat welke hulp uw werknemer kan krijgen als hij moeite heeft om zijn rekeningen te betalen. En wat de regels zijn bij betalingsproblemen of schulden.
Gemeente helpt werknemer bij schuldhulpverlening
Het eerste aanspreekpunt bij schulden is de eigen gemeente van uw werknemer. Binnen 4 weken na aanvraag laat de gemeente weten of iemand recht heeft op hulp en welke hulp dat is. Bij een dreigende situatie moet de gemeente binnen 3 dagen helpen. Bijvoorbeeld als uw werknemer uit huis wordt gezet. Er zijn verschillende soorten schuldhulpverlening:
- Uw werknemer vraagt schuldhulpverlening aan bij de gemeente (dit heet een minnelijk traject schuldhulpverlening). Dit is een vrijwillige betalingsregeling. Schuldeisers werken vrijwillig mee aan een schuldregeling.
- Uw werknemer vraagt schuldsanering aan bij de rechter: dit is een wettelijk traject via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Dit heet schuldsanering.
Werk mee aan loonbeslag: u bent dit verplicht
Schuldeisers kunnen een gerechtsdeurwaarder inschakelen om uw werknemer te dwingen zijn schulden te betalen. De deurwaarder kan beslag leggen op een deel van het inkomen van uw werknemer: het loonbeslag. Dat kan alleen met een dwangbevel of een uitspraak van de rechter. Een aantal overheidsinstanties kan beslag leggen zonder een uitspraak van de rechter. Zij hebben bijzondere bevoegdheden. Bijvoorbeeld:
- De Belastingdienst voor het laten betalen van niet betaalde bedragen.
- Het CAK voor het laten betalen van de zorgpremie.
Een incassobureau of een schuldeiser mogen zelf geen loonbeslag leggen. Loonbeslag is geen geldige reden voor ontslag. En u mag geen kosten in rekening brengen bij uw werknemer voor een loonbeslag.
Belangrijke stappen bij een loonbeslag
1. Ontvangst en controle van het beslagexploot
Bij loonbeslag ontvangt u van de deurwaarder een kopie van de uitspraak van de rechter. Ook krijgt u een beslagexploot. Dit is een officieel document waarin staat dat de deurwaarder beslag op het loon legt. Controleer met uw werknemer of het bedrag in het beslagexploot klopt.
2. Vul de verplichte financiële vragenlijst in
Bij het beslagexploot zit een lijst met vragen over het inkomen van uw werknemer. Vul de vragenlijst in en stuur die ondertekend binnen 4 weken terug. Doet u dit niet, dan bent u mogelijk aansprakelijk voor de schuld. Krijgt u meerdere loonbeslagen voor een werknemer? Vul dan alle financiële vragenlijsten in die u krijgt. De deurwaarder die als eerste beslag legt, moet alle loonbeslagen verwerken. U verwijst de andere deurwaarders naar hem.
3. Controleer de beslagvrije voet
Met uw informatie uit de vragenlijst berekent de gerechtsdeurwaarder de beslagvrije voet. Dat is het deel van het loon dat uw werknemer mag houden om van te leven en voor vaste lasten. Een deurwaarder kan dus nooit beslag leggen op het hele salaris. Ga samen met uw werknemer na of de beslagvrije voet klopt. Raad uw werknemer aan om bezwaar te maken tegen het loonbeslag als de inhouding te hoog is. Voor juridisch advies kan hij terecht bij Het Juridisch Loket.
4. Maak de juiste bedragen van het loon over
Uw administratieafdeling moet weten dat er sprake is van loonbeslag. Uw werknemer kan niet meer zelf over zijn volledige salaris beschikken. U maakt het bedrag dat hij mag houden om van te leven en voor vaste lasten aan hem over. Het bedrag dat overblijft is voor de schuldeisers. Dat draagt u af aan de deurwaarder. En eventueel aan de overheidsinstanties die u verplichten tot inhoudingen. U blijft dit doen totdat u officieel het bericht krijgt dat de schulden van uw werknemer zijn betaald . Pas dan mag u stoppen.
Denk aan de privacy van uw werknemer
Bij loonbeslag krijgt u te maken met gevoelige persoonlijke informatie. Bewaar de documenten over het loonbeslag van uw werknemer daarom afgeschermd in uw (salaris)administratie. Krijgt u officieel bericht dat het loonbeslag is opgeheven? Dan vernietigt u alle documenten (pdf) hierover. U hoeft zich bij een loonbeslag niet te houden aan de bewaarplicht van 5 of 7 jaar.
Doe aan preventie
Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan het voorkomen van schulden bij uw werknemers. Door op tijd informatie te geven maakt u financiële problemen makkelijker bespreekbaar. Laat bijvoorbeeld een budgetcoach een workshop geven. Of zorg voor een vast aanspreekpunt, zoals een HR-adviseur of vertrouwenspersoon, waar personeel met geldzorgen terecht kan. En maak een flyer (pdf) of een onlinedocument voor uw personeel over loonbeslag. Dan weet iedereen in uw bedrijf hoe u daarmee omgaat. Lees alle tips op financieelfittewerknemers.nl.
Contact:
Telefoonnummer(s):
Links:
Service en contact KVK
https://www.kvk.nl/hulp-en-contact/Forums:
Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl
https://www.higherlevel.nl/