Ondernemersklankbord

Zakelijke lening of financiering aanvragen

Hoe kun je als ondernemer een zakelijke lening aanvragen? Hier leest u alles over bedrijfsfinanciering.

U heeft geld nodig voor uw onderneming. Dan zijn er verschillende manieren om aan financiering te komen. Er zijn veel vormen van bedrijfsfinanciering, subsidies en overheidsregelingen. Lees verder om te zien welke mogelijkheden voor zakelijke financiering er voor u zijn.

Hoe werkt financiering?

Financiering is vaak een lening. U krijgt dan een bedrag en moet dat inclusief rente terugbetalen, binnen een afgesproken tijd. Soms is het bedrag dat u krijgt een schenking, meestal onder voorwaarden. Neem de voorwaarden altijd goed door. U kunt de verschillende vormen van financiering ook mixen. Dit heet stapelfinanciering of de financieringsmix.

Neem uw eigen situatie als uitgangspunt

Als u geld nodig heeft, dan is het verstandig om eerst goed naar uw eigen situatie en plannen te kijken. Dan heeft u de meeste kans dat u de financiering ook echt krijgt. U zoekt bijvoorbeeld geld, omdat:

Tips bij financieringsaanvragen

Let hierop bij een financieringsaanvraag:

  • Lees het kredietvoorstel en de voorwaarden goed door.
  • Kijk naar de hoogte van de financieringsrente. Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past bij uw financiële situatie. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt na onderzoek voor hoge rentes. Stichting MKB Financiering heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
  • Zorg dat uw administratie bijgewerkt en actueel is. Zo kan een financier die meteen inzien en uw aanvraag snel beoordelen.
  • Vergelijk aanbiedingen van in ieder geval 3 financiers. Zo kunt u goed vergelijken en kiezen. 

Meer succes met uw financieringsaanvraag

Gebruik het stroomschema financiering om een passende financieringsvorm te kiezen. En bekijk de voorwaarden en eisen van financiers voordat u een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf uw bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven voor leningen, kredieten of bedrijfsvoering.

Hulp inschakelen bij financiering

Advies en hulp van specialisten vergroot uw kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing maakt u meer kans met uw financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen u op weg.

Geld lenen van een bank

Een van de bekendste opties is zakelijk geld lenen bij een bank. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld tussen de € 1.000 en € 5.000 rood staan op hun zakelijke bankrekening via een rekening-courantkrediet. Wilt u een grotere lening voor uw bedrijf, dan moet u kunnen laten zien dat u het geleende bedrag ook kunt terugbetalen. De soorten bankleningen zijn:

Andere vormen van bedrijfsfinanciering

Er zijn nog andere manieren om aan financiering te komen voor uw onderneming dan via de bank. Andere mogelijkheden voor zakelijke financiering zijn:

Omgang met buitenlandse investeerders

Wanneer u een buitenlandse investeerder aantrekt, moet u altijd contact opnemen met de bank. Dit is verplicht om witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) te voorkomen. De bank moet vooraf worden geïnformeerd, bijvoorbeeld als u de eigendomsstructuur wijzigt vanwege een nieuwe buitenlandse investeerder. De bank geeft door het Customer Due Diligence (CDD) beleid aan welke informatie nodig is. U kunt zelf een belangrijk deel van alle informatie verzamelen. Daarnaast moet u een deel opvragen bij de investeerder.

Subsidies en regelingen van de overheid

Een subsidie of andere regeling van de overheid kan interessant zijn voor uw onderneming. Uw aanvraag moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. U maakt meer kans op subsidie als uw plannen aansluiten bij wat de overheid belangrijk vindt. Dit zijn bijvoorbeeld onderwerpen als internationaal ondernemen, innovatie of duurzaam. Maar ook als u werk heeft in uw onderneming voor mensen met een beperking.

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Wilt u een bedrijf starten of zit u als gevestigde ondernemer tijdelijk in de financiële problemen? Ligt uw inkomen onder bijstandsniveau en is andere financiering niet mogelijk? Dan kunt u op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) bij de gemeente een uitkering aanvragen waarvan u kunt leven.

Europese subsidies

De Europese Unie (EU) geeft Europese subsidies aan projecten of organisaties die de belangen van de EU dienen. Of ze dragen bij aan de uitvoering van een programma of het beleid van de EU. De EU reserveert voor de lidstaten jaarlijks een bedrag van meer dan € 300 miljard.

Video Financiering regelen

Bekijk de video 'Financiering regelen' van KVK. In deze video ziet u welke stappen u moet nemen om aan financiering voor uw bedrijf te komen. Ook hoort u bij welke partijen u terecht kunt voor financiering.  

Deze content is geplaats door:

Contact:

KVK Financieringsdesk

Telefoonnummer(s):

KVK Financieringsdesk

0800-1014

Links:

Service en contact KVK

https://www.kvk.nl/service-en-contact

Forums:

Vraag advies aan andere ondernemers op Higherlevel.nl

https://www.higherlevel.nl